Vereniging de Bouwkundige Vakken

 

 

De bovenstaande foto is genomen in 1914 en toont de entree van de tentoonstelling die daar in dat jaar gehouden werd. Deze werd georganiseerd door de Vereniging De Bouwkundige Vakken te Eindhoven vanwege haar 40-jarig bestaan.

 

De vereniging werd opgericht op 12 mei 1874 door een aantal bevriende Eindhovense ondernemers. Eigenlijk bestond de vereniging al voor de oprichtingsdatum, alleen niet officieel. De reden dat de ondernemers in 1874 besloten om een officiële vereniging te worden, had te maken met het 25-jarige regeringsjubileum van Koning Willem III. Dit zou ook in Eindhoven gevierd gaan worden. Het stadsbestuur stelde 200 gulden beschikbaar voor de versiering van het stadhuis, maar vond dat alle overige activiteiten door de bevolking zelf betaald en georganiseerd moesten worden. De ondernemers besloten om via de vereniging een aantal praalwagens beschikbaar te stellen en brachten daarvoor 200 gulden bijeen.

De tentoonstelling van 1914 werd gehouden op het terrein van de voormalige Mulo-school, (die overigens nooit gebruikt is als mulo), aan de Willemstraat. Op de tentoonstelling kon men het werk bewonderen van de leerlingen van de Ambachtsschool en de Gemeentelijke Teekenschool. Daarnaast was er een stoomcarrousel geplaatst. Ook stonden er verschillende voorstellingen op het programma van harmonieën, fanfares, zangverenigingen en een turnvereniging. Dat de tentoonstelling een succes was, blijkt uit het feit dat zij met drie dagen werd verlengd. De Vereniging voor bouwkundige vakken bestaat nog steeds. Op 12 mei 2004, op de kop af 130 jaar!

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
‘Neerlandsch roem’ en ‘puur als goud’ zijn de leuzen waarmee de Eindhovense sigaar wordt gepromoot in een optocht in 1946. Beeldcollectie RHCe.
Toon en Sientje
images/hourglass.png

ZOEKEN...