De Kapel in de Loostraat

Vijftig jaar Kapel Loostraat

Door de groei van Eindhoven en de massale verstedelijking zijn veel traditionele uitingsvormen van gemeenschapsleven verdwenen. Maar in de Loostraat in Tongelre weet zich in weerwil van de oprukkende bebouwing al een halve eeuw een traditie te handhaven die zich concentreert rond de Kapel die op 19 juni 1954 in gebruik genomen is.

De stichter en de bouwer van de kapel was G. Rovers, in die tijd pastoor te Waspik, die een bijzondere verering had voor Onze Lieve Vrouw van Banneux. Rovers was afkomstig uit Tongelre en zijn geboortehuis had recht tegenover het kapelletje gestaan. Het verhaal achter de stichting zou zijn dat hij tijdens een ernstige crisis, veroorzaakt door een ziekte, aan Maria de belofte had gedaan om ter hare ere een kapel te stichten als hij er weer boven op kwam. En zo werd het op 19 juni groot feest in de Martinusparochie. Alle parochiële verenigingen en organisaties waren ingeschakeld om de beeltenis van Maria van de kerk naar het kapelletje over te brengen. Het was een indrukwekkende stoet en de kleine bruidjes door de moeders beeldig aangekleed als onschuldige engeltjes waren vertederend. Even dreigde de stoet verstoord te worden toen het paard dat de praalwagen trok schichtig werd. Nadat het dier was uitgespannen stonden bereidwillige mannen klaar om de wagen naar de kapel te trekken. Trouwens de parochie was in dat jaar wel heel actief. Op Hemelvaartsdag werd er op het terrein “De Bochten” het openluchtspel “Bernadette” uitgevoerd dat de wonderbaarlijke verschijningen in Lourdes tot onderwerp had. Het werd een groot succes. De traditie om in de maand mei een openluchtmis te houden bij het kapelletje is ook na een halve eeuw nog levend, ook al wordt het aantal deelnemers kleiner en grijzer.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het uitgaan van de Philipsfabriek in 1951 ter hoogte van de kruising Mathildelaan-de Jonghlaan, fotograaf A.W. van de Kerkhof | Beeldcollectie RHCe
Het gezin van Driek de Veldwachter in 1912
images/hourglass.png

ZOEKEN...