Met de introductie van de CD legde de LP het loodje. Jammer want daarmee kwam ook een eind aan mooie artistiek vormgegeven platenhoezen.

De Compact disc

We schrijven het jaar 1983, het jaar waarin in Eindhoven tijdens de 73e editie van het AES congres, de Audio Engineering Society de digitale compact disc werd gepresenteerd. Medio jaren ’80 startte de commerciële opmars van de CD die de ‘elpee’ en het cassettebandje verdrong.

De geschiedenis van de compact disc begint in het begin van de jaren 70 toen Philips in het Natlab de VLP-plaat, de videolangspeelplaat, ontwikkelde. Een commercieel succes werd de analoge VLP niet maar de onderzoekers van het Natlab leerden wel hoe grote hoeveelheden informatie op een klein schijfje gepast kan worden. In 1974 kwam daar de toepassing van digitale techniek bij. In 1979 werd in een persconferentie het compact disc-systeem voor het eerst aan de wereld gepresenteerd. ‘De demonstratie was gehoormatig indrukwekkend, ja eigenlijk fabelachtig mooi,’ zo schreef het vaktijdschrift Billboard.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Woonwagenkamp Eindhoven. Links agent met motor (een Harley Davidson M50 of is het een Magneet?) rechts in de auto maatschappelijk werkster Jeanne van Gotum. Tussen hen in agent Jan Pijnenborgh. – collectie RHCe
Bij vele Strijpenaren staat de straaljagerramp in hun geheugen gegrift.
Wie herkent deze zangtalentjes?
images/hourglass.png

ZOEKEN...