Sportfondsenbad

Betty Heukels huilde tranen met tuiten!

De Rotterdamse Elisabeth Anna (Betty) Heukels (geb. 25 febr 1942) trainde bij PSV zwemmen in het toenmalige Sportfondsenbad aan de Stratumsedijk in Eindhoven.

In 1961 werd Betty Nederlands kampioen op de 200 m schoolslag. Op de 400 m wisselslag was ze enkele jaren ongenaakbaar, getuige haar Nederlandse kampioenschapen op deze discipline van 1964 tot en met 1967. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van Tokyo 1964. Daar behaalde ze in de finale een zesde plaats op haar favoriete afstand de 400 m wisselslag.

De zwempakken waren toen nog niet van een superkwaliteit. Betty zei hierover: “We droegen ondergoed onder onze badpakken, omdat alles zo doorscheen. En over materiaal gesproken, brilletjes hadden we al helemaal niet. We huilden tranen met tuiten want het chloorgehalte van het zwemwater was in die tijd verschrikkelijk.”

Het hoogtepunt in de zwemcarrière van Betty Heukels was het Europees kampioenschap 1966 in het Utrechtse zwembad de Hommel. Op 24-jarige leeftijd werd zij de oudste Europese kampioene van het toernooi op het zwaarste zwemnummer, de 400 m wisselslag. In 1967 werd Betty tijdens de landenwedstrijd Engeland-Nederland in Blackpool tweede achter Ada Kok, het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen in de jaren 60, die een wereldrecord zwom op de 200 m vlinderslag.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De verlaten slooppanden aan de Broekseweg in Woensel, eind jaren ’60 gesloopt voor de nieuwbouw van de Rabobank, werden regelmatig bezocht door landlopers. (foto gemeente Eindhoven)
Drankenhandel J.M. Goppel
Een politieagent knoopt een gesprekje aan met een jeugdige bezoekster van de speelplaats in het Stadswandelpark in 1939.
images/hourglass.png

ZOEKEN...