Pasen

Pasen

Op 19 maart 1970 werd in de slagerijcentrale van de ETOS een paasveetentoonstelling gehouden. Een dergelijk evenement bestond vaak uit een veemarkt, een tentoonstelling en een wedstrijd.

De markt werd gehouden op 10 dagen voor Pasen (in 1970 viel Pasen op 29 maart) om ervoor te zorgen dat men op Pasen een goed stuk vlees had. Op zo’n markt verhandelden boeren hun vee aan grossiers en slagers.

ETOS (afkorting van Eendracht Toewijding Overleg en Samenwerking) was van oorsprong een coöperatie van Philips. In 1918 werd de coöperatie opgericht om de woekerprijzen van de winkeliers tegen te gaan. Op 2 januari 1919 ging de eerste kruidenierswinkel open. Op 11 november 1931 maakte de coöperatie zich los van Philips en werd de nieuwe naam ETOS. Ook niet-Philipsmensen konden toetreden tot de coöperatie. De coöperatie, en later ETOS, verkocht kruidenierswaren, had een eigen brood- en banketbakkerij, slagerijen, drogisterijen en benzinepompen. De slagerij werd in 1922 geopend, maar leed tot aan de jaren ’50 verlies. Desondanks werd de slagerij niet opgeheven omdat de verliezen aan gemaakte investeringen te groot zouden worden. Toen eenmaal de supermarkt ook slagerij-artikelen ging verkopen werd de situatie voor de slagerij beter. In 1973 wordt de keten door Albert Heijn overgenomen. De kruidenierswinkels werden Albert Heijn winkels, de drogisterijen behielden de naam ETOS. Zo werd de van oorsprong Eindhovense coöperatie een drogisterijketen met winkels verspreid door heel Nederland.

Literatuur: ETOS tussen toen en nu. RHCe bibliotheek, objectkenmerk Eindh A 034; Jaarverslagen ETOS. RHCe bibliotheek, objectkenmerk jaarverslagen 261; Ach Lieve Tijd: de boeiende historie van Eindhoven, de Eindhovenaren en hun kooplust. RHCe bibliotheek, objectkenmerk GRF 223.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bouwvallige woningen aan de Laagstraat, begin jaren zestig. Beeldcollectie RHCe
De Markt tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van Philips in 1966, fotograaf M.H.B. de By – collectie RHCe
De ontmanteling van Christus
images/hourglass.png

ZOEKEN...