Madelon Baans

Madelon Baans, schoolslagspecialiste

Madelon Baans (Spijkenisse, 8 oktober 1977) won maar liefst 49 nationale titels op schoolslag in de periode 1991-2005 en had meerdere nationale records in handen.

Na de WK in Japan in 2001 had Madelon het even gehad met de zwemsport. Bovendien was ze van mening dat ze haar top bereikt had en dat er geen progressie meer zat in haar prestaties. Ze verliet PSV en ging terug naar de Kempvis in haar geboorteplaats Spijkenisse. Daar vond ze de voor haar perfecte combinatie van zwemmen en studeren en keerde, onder de hoede van haar oud-trainer Dick Bergsma, het plezier in het zwemmen terug.  Op de EK in Berlijn in 2002 verbeterde ze het Nederlands record op de 100 m schoolslag, dat al 18 jaar in handen was van Petra van Staveren.

In Nederland stak de schoolslagspecialiste ver boven de rest uit. De deelnames van Madelon Baans aan de Olympische Spelen waren echter niet bijster succesvol. Ze nam driemaal deel aan de Spelen. Ze zwom als lid van het estafetteteam 4x100 m wisselslag in Atlanta 1996, Sydney 2000 en Athene 2004. Alleen in Athene bereikte ze de finale waar het team op de zesde plaats eindigde. Individueel zwom ze zowel in Sydney 2000 als Athene 2004 de 100 m schoolslag, maar reikte ze niet tot de finales. 

In de periode dat ze deelnam aan de Olympische Spelen in Sydney was Madelon Baans lid van PSV Eindhoven en trainde ze onder Jacco Verhaeren.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Panorama van het oude Diaconessen-Ziekenhuis aan de Parklaan, 1960.
De Onze Lieve Vrouwekerk omgetoverd tot kinderspeelpaleis in 1974. Fotograaf Noud Swinkels, Enface, uit de collectie van het RHCe
grafzerk Joest van Broeckhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...