Boer Hikspoors die Eindhoven behoedde voor oprukkende Duitse tanks.

Boer Hikspoors en de oranje lichtkogels.

In het najaar van 2009 was in het RHCe de expositie Niet bang zijn, het gaat voorbij te bekijken.

In deze expositie vertelden oud-leerlingen van het Sint Catharinalyceum over hun eigen oorlogservaringen aan de hand van de tekening die ze net na de oorlog maakten in de tekenles van Karel Vermeeren.

Hanny van Overbruggen vertelt: “Ik heb het verhaal getekend over boer Hikspoors die Eindhoven behoedde voor oprukkende Duitse tanks op 19 september. Hij wist de Duitse militairen te overtuigen dat het bruggetje zou bezwijken onder het zware gewicht van de tanks. Zelf was ik op 19 september met mijn vader op weg naar mijn grootouders in Nuenen. Ik had mijn fiets versierd met oranje crêpepapier, want we waren eindelijk bevrijd. Onderweg stuitten we op lieden van de ondergrondse die zeiden ‘haal dat oranje papier maar weg, want het is niet goed.’ Iets voor het centrum van Nuenen bij een autogarage stonden Duitse tanks opgesteld, klaar om naar Eindhoven te gaan. We schrokken daar erg van en zijn meteen rechtsomkeert naar huis gegaan.
Eerst waren er de oranje lichtkogels die het gebied markeerden en toen het bombardement.
Die oranje lichtkogels die aan parachuutjes hingen, hadden ons gezin in verwarring gebracht. Mijn vader dacht dat ze ter viering van de bevrijding waren. Mijn moeder vermoedde onraad, en kreeg gelijk. Het verhaal over het bruggetje en het bombardement van 19 september dat op mij als negenjarige een verpletterende indruk maakte, heb ik verwerkt tot deze tekening.”

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Meer weten?
Amerikaanse militairen lopen tijdens de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 over een kale vlakte waar ooit de Demer was. Door meerdere bombardementen was de Demer, behalve winkelstraat ook hoofdverkeersader, volledig verwoest. Beeldcollectie RHCe
schoolklas openbare lagere school
images/hourglass.png

ZOEKEN...