Groepsfoto van de bouwvakkers tijdens de eerste steenlegging.

Het St. Josephziekenhuis

Na jaren van politiek getouwtrek en het komen en gaan van speciale commissies, nam de Eindhovense gemeenteraad op 28 december 1928 eindelijk de lang gehoopte beslissing: Eindhoven kreeg een nieuw ziekenhuis.

In 1915 was men het er al over eens; het Binnenziekenhuis voldeed aan geen enkele norm, het was te klein, te oud en het had te weinig uitbreidingsruimte. Toch moest het bijna 15 jaar duren voordat het fiat gegeven werd voor de bouw van het Sint Josephziekenhuis in Stratum. De eerste steen daartoe werd gelegd op Sint Josephdag, 19 maart 1929. Op 1 juni 1932 werd het katholieke hospitaal plechtig ingezegend door monseigneur Diepen, bisschop van Den Bosch. Acht dagen later werden de eerste patiënten opgenomen en op 11 juni was de feestelijke opening. Deze eer was aan burgemeester Verdijk die daarbij geassisteerd werd door zijn vrouw. Het ziekenhuis had op dat moment een capaciteit van ruim 200 bedden. De medische staf bestond uit drie specialisten: een internist-röntgenoloog, een chirurg-vrouwenarts en een radioloog. Het telde 56 verpleegkundigen. Een bijzondere periode voor het ziekenhuis was de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het prille begin daarvan werd het Sint Joseph ziekenhuis door de Duitse Wehrmacht als Feldlazarett gevorderd. Dit betekende dat het ziekenhuis Duitse gewonde militairen moest opvangen en behandelen. Vooral de eerste dagen waren zeer hectisch en verschrikkelijk aldus het dagboek van een verpleegster: ‘De eerste patiënten komen binnen…wat een ellende, patiënten als het ware verbrijzeld door granaatscherven, kaakbeen weggeslagen, ingewanden uit de buik geschoten…. Alles propvol en zeer veel stervenden.’ Gelukkig duurde deze situatie niet lang. Nog in mei verlieten de Duitsers het St. Joseph-Ziekenhuis. Hun Feldlazarett werd overgeplaatst naar Den Bosch. In februari 1944 werd het ziekenhuis opnieuw gevorderd door de Duitsers en in september van dat jaar, na de bevrijding van Eindhoven, door de geallieerden. Pas op 16 mei 1945 kwamen de bedden in het St. Joseph-Ziekenhuis weer vrij en ditmaal voor Eindhovense patiënten.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Drankenhandel J.M. Goppel
Feestversiering in de Margrietstraat met parachuutjes en vliegtuigjes – collectie RHCe
Er is geen foto voorhanden van de betonvaarders op de Karpendonkse Plas. Daarom een pittoresk plaatje van een wedstrijd op de Dommel in 1943. Fotograaf A.W. van de Kerkhof, beeldcollectie RHCe
Het RKG in Woensel
images/hourglass.png

ZOEKEN...