Trudy Leurs tekende over haar ervaringen in Nederlands-Indië.

Jong Eindhoven Tekent.

In het najaar van 2009 was in het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven de expositie Niet bang zijn, het gaat voorbij te bekijken.

In deze expositie vertellen oud-leerlingen van het Sint Catharinalyceum over hun eigen oorlogservaringen aan de hand van de tekening die ze net na de oorlog maakten in de tekenles van Karel Vermeeren.
Karel Vermeeren was al, voordat hij tekenleraar werd aan het Sint Catharinalyceum, als jurylid nauw betrokken bij de tekenwedstrijd Jong Eindhoven Tekent, georganiseerd door boekhandel Theo Efting. Deze wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1936 en was zeer kleinschalig van opzet. In de jaren daarna groeide de tekenwedstrijd uit tot een groots evenement, waaraan jaarlijks duizenden Eindhovense schoolkinderen meededen. Hoogtepunt was de expositie van de tekeningen in het Van Abbemuseum in augustus 1941. Het leverde dit museum een recordbezoek op van vele duizenden trotse kinderen én ouders. Nazi-burgemeester Pulles, die de afgezette burgemeester Verdijk per 1 februari 1942 opvolgde, wilde het succesvolle evenement adopteren als propagandamiddel voor de NSB. Reden voor Efting en de jury om met de wedstrijd te stoppen en pas na de bevrijding, in 1946, de draad weer op te pakken. Karel Vermeeren stimuleerde zijn leerlingen aan de wedstrijd deel te nemen en niet zonder succes! Onder andere Trudy Leurs, viel bij de wedstrijd van Efting in de prijzen.

  

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Optreden in de Effenaar oktober 1976 met van links naar rechts: Paul Smeenk (Sweetd'Buster), Jan Peijnenburg (Doe Maar), Bertus Borgers (destijds Sweetd'Buster), Freddy Cavalli (Wild Romance), Bonki Bongaerts (destijds Bots, ex Mr Albert Show), aan de piano Ernst Janz (Doe Maar). Fotograaf: Hans-Joachim Schröter
 Eerder verdween de telefooncel al uit het straatbeeld. Telefooncellen op de Woenselse Markt, 1975. Foto gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe
Het Caltex tankstation aan de Boschdijk-Marconilaan.
images/hourglass.png

ZOEKEN...