Cinema Parisien in de Vrijstraat (1972), foto Technische Dienst gemeente Eindhoven, collectie RHCe

Parisien, van volksbioscoop naar familietheater

Eindhoven werd op 7 december 1967 een familiebioscoop rijker. Op die datum heropende namelijk Cinema Parisien gelegen aan de Vrijstraat, hartje Eindhoven. Niemand minder dan burgervader Witte mocht de openingshandeling verrichten.

Parisien opende de deuren in 1917 en de eerste film die aan het aanwezige publiek werd vertoond was het spionagedrama “De geheimzinnige mister XX”, gesitueerd in de Eerste Wereldoorlog, die op minder dan 50 kilometer afstand in volle hevigheid werd uitgevochten. In de vijftig jaar tussen de opening en de heropening ontwikkelde Parisien zich van een volksbioscoop met vooral veel actiefilms in het westerngenre naar een familietheater met een bredere programmering vergelijkbaar met dat van het Chicagotheater in de nabijgelegen Rechtestraat. Zo werd gedacht aan het vertonen van documentaires met wetenschappelijke inslag in de weekends. De inrichting van Parisien veranderde mee. Er kwam meer comfort en luxe, daarom werden maar liefst honderd zitplaatsen opgeofferd voor gemakkelijke stoelen. De vraag of de oude volksbioscoop zaal ook een  ‘volkse’ uitstraling had is wel gerechtvaardigd. Tijdens de sloop van het gebouw in 2002 kwamen namelijk prachtige art deco schilderingen tevoorschijn die uit de beginperiode stammen. Terug naar de heropening in 1967, die ondanks de hevige sneeuwstorm veel mensen op de been bracht. Alle dames kregen een corsage opgespeld en allen kregen een zakje bonbons ter verhoging van de feestvreugde. Bijzonder was de gift van maar liefst vijfduizend gulden van de Eindhovensche Bioscoopmaatschappij aan burgemeester Witte vrij te besteden aan een sociaal-charitatief of kerkelijk doel.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kaart van Stiphout
 Patroon voor tafelgoed door N.V. Linnenfabriek Van Dissel, Van den Briel en Vester bij gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg | uit de collectie van het RHCe.
Jacques Slegers, straatveger in Helmond.
Lambertuskerk
images/hourglass.png

ZOEKEN...