Huize Fens in de sneeuw. Beeldcoll. RHCe

Herinrichting Fensterrein

Begin 2016 is begonnen met de herinrichting van het zogenaamde Fensterrein, al jarenlang een onooglijke parkeerplaats en voor de hooggehakten onder ons een crime om te belopen. Hoe anders was het ooit, heel lang geleden…

In 1882 huwde bankiersdochter Cornelia van Moll notaris Joseph Fens. In 1887 beginnen ze met de bouw van hun droomvilla aan de statige Keizersgracht. Geraamde bouwkosten: ruim 21.000 gulden. Dit aanzienlijke gebouw zal ‘eene schoone verfraaiing zijn in deze nette straat’, aldus de Meierijsche Courant. Over het afwerken en betrekken van de nieuwe woning in 1888 schreef mevrouw Fens-van Moll regelmatig in haar dagboek. Op 7 maart bekijkt ze samen met sigarenfabrikant De Block en zijn echtgenote het nieuwe huis: ‘Zij vonden het zeer doelmatig ingericht, een zeer mooije gevel.’ Een maand later komt architect Van Dijck ‘Engelsche plavuizen’ laten zien voor de veranda. Mevrouw schrijft in het dagboek dat ze exemplaren kiezen van fl.9,-  per meter, terwijl in het bestek fl. 6,- vermeld staat. Ze hecht echter zeer aan een gedetailleerde afwerking, ook als dat betekent dat het duurder wordt. Op 6 juli wordt het bloemperkmozaiek voor het huis aangelegd.

Het jonge gezin overnacht op 21 juli voor de eerste keer in hun nieuwe onderkomen. Het wonen op stand brengt ook ongemak. Op 2 juni 1890 noteert mevrouw: ‘Ik ben naar Frans van Kol, onze buurman gegaan, om hem te verzoeken de pauw binnen te houden ’s nachts, daar ik hem vertelde wij alle nachten er voor uit bed moeten komen om hem weg te jagen, daar onze kleine Anton telkens met schrik wakker wordt en niet ophoudt met huilen voordat wij ze weggejaagd hebben.’ Vele dagboeknotities over het onderhoud van huis, tuin en koetshuis volgen, tot vlak voor haar overlijden in 1930. Om ruimte te maken voor een doorsteek van de Markt richting de Kleine Berg, wordt de villa in 1968 gesloopt, net als het stadhuis aan de Rechtestraat. Nu herinnert alleen het koetshuis nog aan de grandeur van toen.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Jong en ogenschijnlijk zorgeloos: Frits Philips in de tuin, omstreeks 1930 | Beeldcollectie RHCe
Allerlei takken van sport vielen onder de hoede van P.S.V. waaronder het turnen, zwemmen, atletiek en niet te vergeten het voetbal.
Francois van Kruijsdijk
images/hourglass.png

ZOEKEN...