De Bijenkorf en de in 2006 gesloopte honingraatwinkeltjes op het 18 Septemberplein, 1975. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: Urban gardening

Eindhoven is een rooftopgarden rijker, tijdelijk althans. Op de dak van het in 1964 door de Italiaanse architect Gio Ponti ontworpen warenhuis genaamd De Bijenkorf is namelijk een heuse rooftopgarden ingericht.

De tuin vormt het decor voor allerhande zomerse en tuingerelateerde activiteiten. Een imker komt vertellen hoe nuttig en onmisbaar een bij is. De bij zorgt niet alleen voor heerlijke honing voor in het kopje muntthee maar ook voor de bevruchting van planten. Zonder bij geen appels en kersen. Op 18 juli 1967, een halve eeuw geleden dus, was de Bijenkorf nog niet meer dan een grote bouwplaats, het domein van bouwvakkers, installateurs en tal van andere handige lieden. Kooplustig publiek wist de Bijenkorf in aanbouw dan ook nog niet te lokken. Toch had zich toen op het 18 Septemberplein voor de bouwschutting al verwachtingsvol een groepje geposteerd dat blijkbaar nauwelijks kon wachten totdat de Bijenkorf opende, wist het lokale dagblad te melden. En dat groepje bestond uit …… bijen! Een typisch geval van ‘nomen est omen’, de naam is een voorteken. Op welke wijze de vlijtige diertjes zijn verzocht hun verblijf elders te zoeken vertelt het bericht niet. Hopelijk vonden ze een goed alternatief heenkomen om hun kostbare goed in op te slaan. Imkervereniging Sint Ambrosius heeft een ode aan de honing online gezet:

“… sterkt uw lichaam met den honing, maakt u zelven weerstand sterk.

Honing geeft u nieuwe krachten, bij uw streven, bij uw werk

Menschen, menschen eet toch honing ’s morgen vroeg en ’s avonds laat,

gezondheid, levensvreugde, puurt ge uit den honingraat”

Levensvreugde is nu voor velen synoniem voor lekker shoppen. In de Bijenkorf.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Op reis!
De ETOS veetentoonstelling in maart 1970.
Er is geen foto voorhanden van de betonvaarders op de Karpendonkse Plas. Daarom een pittoresk plaatje van een wedstrijd op de Dommel in 1943. Fotograaf A.W. van de Kerkhof, beeldcollectie RHCe
Parkeermeters achter de pastorie van de Catharinakerk, 1973. Fotograaf A. Hagens, collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...