Studenten bij de ingang van de Technische Hogeschool, eind jaren vijftig.Foto: Frans van Mierlo, Fotovisie | Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: studentenmoeders


Een hospita zorgt ervoor dat de student ’s avonds bij het avondeten alleen maar hoeft aan te schuiven. Misschien even een handje helpen met het wegwerken van de vaat en een praatje maken over het weer en dan weer hup boven de studieboeken. Hospita’s, bestaan ze anno 2018 nog?

Studenten blijven nu vaker dan ooit thuis wonen; wel zo makkelijk, rustig en voordelig. Of ze delen samen met collega-studenten een huis of appartement. Dat het een lieve duit kost en de keuken vaak een gore bende is weegt niet op tegen de gezelligheid en het gevoel van vrijheid. In de roerige jaren zestig woonden studenten in Eindhoven vaak bij een hospita. Niks vieze keuken en gevoel van vrijheid, want hospita’s wil was wet. Er moest gestudeerd worden. De Technische Hogeschool vond het dan ook niet meer dan gepast om de dames studentenmoeders eens flink in het zonnetje te zetten. Daarom nodigde de Stichting Studentenvoorziening Eindhoven in mei 1968 alle Eindhovense hospita’s uit voor een gezellige avond op de TH. Ruim 1.400 positieve reacties kwamen binnen, veel meer dan waar men van tevoren had durven dromen. Daarom werd het feestprogramma dubbel en verdeeld over twee groepen afgewerkt, in het auditorium en in de hal van het hoofdgebouw. Dus twee mode- en kapshows, twee keer het cabaret van de Dienst Gemeentebedrijven en twee keer de Tuna van het Eindhovense Studentencorps. In de pauze werd koffie geschonken en de gebakjes verorberd die de leerlingen van de LTS hadden gemaakt. ‘Op deze manier proberen we de hogeschool zo dicht mogelijk bij de Eindhovense bevolking te brengen, en ik geloof dat het gelukt is’, besloot rector-magnificus prof. dr. K. Posthumus.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Raiffeisenstraat omstreeks 1970 met de panden van Gebr. Van den Eijnden. Nu staat hier het RHCe. Beeldcollectie RHCe
Affiche van De vereniging Herwonnen Levenskracht.
Wonderland Eindhoven
Best - spoorwegovergang
images/hourglass.png

ZOEKEN...