Kinderen in beeld (3)

Kinderen in beeld (3)

Er zijn weinig oude foto’s van spelende kinderen. Dat heeft ook te maken met de manier waarop vroeger foto’s gemaakt moesten worden. Het was niet zomaar even het maken van een kiekje. Er kwamen heel wat voorbereidingen bij kijken. En de camera’s met statief waren ontzettend zwaar. Die nam je niet zomaar even op de rug.

Daarom zijn er ook bijna geen buitenfoto’s. Behalve natuurlijk van straatgezichten. De gebouwen die daar op staan bewogen niet en daarom was het niet erg als er een lange sluitertijd was. Als er ook kinderen op staan, dan is er altijd wel een bij die niet stil kon blijven staan en daarom vaag te zien is. De statieportretten die in de studio van de fotograaf gemaakt werden, laten meestal serieuze kinderen zien. Het viel dan ook niet mee om zo lang stil te zitten of te staan. Vaak kregen de kinderen iets in hun handen zodat de sessie niet al te saai werd.

Wat ook opvalt bij die oude portretjes is dat je bij jonge kinderen niet kunt zien of het een jongen of een meisje is. Tenzij aan de attributen. Bij een jongetje in een jurkje werd een paard neergezet en bij een meisje een pop. De linker foto is wel heel erg oud. Het is André Spoorenberg die op 16 oktober 1862 werd geboren. Hij zal op de foto ongeveer een jaar oud zijn geweest. We zien dan wel een plaatje van 145 jaar geleden. Het meisje op de rechter foto is Marietje Snoeks, die op 8 november 1914 werd geboren. Ze lijkt hier een jaar of twee te zijn. De fotograaf moet Cornelis of Johannes Stelder zijn geweest. De eerste vestigde zich in oktober 1916 in Helmond op het adres dat onder op de foto staat. Zijn broer kwam in januari van het jaar daarna in Helmond.

Marietje Snoeks

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hans Houtzager, 1931
Interieur omstreeks 1920
Panorama van het oude Diaconessen-Ziekenhuis aan de Parklaan, 1960.
Parkeermeters achter de pastorie van de Catharinakerk, 1973. Fotograaf A. Hagens, collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...