De showroom van Janus van der Meulen op de Wal

Een modern garagebedrijf

Als Sinterklaas voorbij is, is het weer tijd voor de kerstverlichting en dat vrolijkt deze donkere dagen wat op. Dat vonden ze in de jaren dertig van de vorige eeuw ook al.

Op de foto zien we de feestelijk verlichte showroom van garage Janus van der Meulen in december 1937. Op 23 oktober was Janus verhuisd van het Lodewijk Napoleonplein naar Wal 21, omdat hij vond dat ‘een modern garagebedrijf midden in de stad behoort te liggen, met étalageruimte om de ten verkoop voorhanden artikelen onder de aandacht van het publiek te brengen.’ In de showroom verkocht Janus ondermeer automobielen van de merken Plymouth, Chrysler, Studebaker en Citroën.

Janus van der Meulen werd geboren in 1890. Hij kon op zijn twaalfde al ‘automobielrijden’. Zijn eerste garage opende hij in 1916 op de Vestdijk. Hij was de derde garagehouder in Eindhoven. In 1934 opende hij benzinestation ‘Groot Toerisme’ op de Boschdijk en tijdens de tweede wereldoorlog begon hij een verwarmingsbedrijf. Op 76-jarige leeftijd was hij nog altijd druk in de weer, toen met de bouw van een motel aan de weg naar Tilburg.

 In 1966 stonden elf vestigingen, merendeels garagebedrijven, op naam van de familie Van der Meulen. Maar Janus was meer dan garagehouder en succesvol ondernemer. Volgens eigen zeggen leerde hij Hub van Doorne nog lassen en gaf hij Frits Philips zijn eerste rijlessen in een BB Peugeot uit 1913. Zonder Janus had Eindhoven er wellicht heel anders uitgezien.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Koepokinenting
Vlisco
Trappenhuis oftewel ‘happeningskuil’ en lift in de hal van de GGD aan de Tesselschadelaan 2, medio jaren zestig. Foto: Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...