Het motto van Notten.

De buurtwinkel van de Weduwe A.A. Notten - deel 1

Adrianus Andreas Notten en Catharina Petronella van den Heuvel werden beiden geboren in Woensel. Adrianus Notten was een zoon van een molenaar. Catharina van den Heuvel was dochter van een bierbrouwer.

Ze trouwden in 1872 en begonnen, waarschijnlijk in 1877, aan de Fellenoord een winkel in koloniale waren. Ze kochten koffie, thee, cacao, meel, erwten, bonen, tabak, zuidvruchten, zeep en andere kruidenierswaren in het groot in, hadden een koffie- en pindabranderij en ze bottelden wijn.

Het echtpaar kreeg vijf kinderen, vier zonen en een dochter. Helaas overleed Adrianus Notten al op 40-jarige leeftijd. Hij liet zijn vrouw achter met de winkel en een jong gezin. Een maand voor zijn dood kreeg het echtpaar zelfs nog een doodgeboren kind: een zoon die exact dezelfde namen kreeg als zijn vader. Ondanks haar tegenslagen zette de weduwe de winkel voort onder de naam “Weduwe A.A. Notten”. Ze wist de zaak uit te bouwen tot een filiaalbedrijf met winkels over heel Zuidoost Brabant. Behalve in Woensel, Strijp, Stratum en Tongelre waren er ook filialen in Asten, Geldrop, Helmond, Oirschot en Valkenswaard. Vaak waren de filiaalhouders weduwen die hun enige inkomsten uit de winkel hadden. De buurtwinkel had vaak haar klanten uit de directe omgeving en moest het van mond-tot-mond reclame hebben. Notten gebruikte echter ook de krant om reclame te maken. Onder het motto “Haal het bij Notten” wist ze de klandizie te interesseren voor haar koloniale waren.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
DEN MEEST VERWENDEN ROOKER 0000948
Secretaresse huist hertshoorn in, juli 1963. Frans van Mierlo, Foto Visie | collectie RHCe
18 Septemberplein met het plastiek van Jits Bakker eind jaren zeventig, gefotografeerd door Jan Bijvank. Collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...