Voortaan eigen zwembroek meebrengen

Voortaan eigen zwembroek meebrengen!

In 1956 besloot de Eindhovense gemeenteraad de tarieven voor het zwemmen in de IJzeren Man flink op te schroeven omdat zij die tot dusver abnormaal laag achtte. Volgens de toen geldende verordening was het tarief voor losse baden voor alle dagen gelijk.

B&W stelden daarom voor in de toekomst voor de zondagen, algemeen christelijke feestdagen, als mede Maria Hemelvaart dit tarief voor volwassenen met tien procent en voor kinderen met vijf procent te verhogen. Het bezoek op die dagen was in warme perioden namelijk ‘abnormaal hoog’. Om de verkoop van abonnementen te stimuleren gingen de abonnementszwemmers slechts 35% meer betalen, een schijntje vergeleken met de prijsstijging waarmee de dagjeszwemmers te maken kregen, namelijk 75%.

 

Ook voor de tarieven voor het gebruik van baddoek, zwembroek of badkostuum werd een fikse verhoging doorgevoerd; enerzijds vanwege de sterke stijging van wasgelden, anderzijds vanwege aanmerkelijke verhoging der aanschaffingskosten.

De tarieven voor 1956 werden daarmee als volgt:

Een abonnement voor 1 zwemseizoen voor een volwassene fl. 6,50; voor een kind fl. 5,25.

Een los bad: op werkdagen voor volwassen fl. 0,35; voor kinderen fl. 0,20. Op zondagen, algemeen christelijke feestdagen en Maria Hemelvaart (15 augustus) respectievelijk fl. 0,45 en fl. 0,25.

Gebruik van een gemeentelijke baddoek fl. 0,20.

Gebruik van een gemeentelijke zwembroek of badkostuum fl. 0,30.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Bouw van het Diaconessenhuis.
Tekening van klooster Ten Hage aan de Augustijnendreef gezien vanaf de Dommelzijde, omstreeks 1825. Beeldcollectie RHCe
Dahliatentoonstelling
images/hourglass.png

ZOEKEN...