Speelplaatsen

Al sinds de jaren vijftig worden in Eindhoven speelplaatsen aangelegd in de nieuwe woonbuurten. Toen er in de naoorlogse periode de woningen als paddestoelen uit de grond schoten, begonnen ook architecten en sociologen zich te bezinnen over de indeling van de wijken.

In de tuinsteden dienden ook groenvoorzieningen en kinderspeelplaatsen gesitueerd te worden. De plannenmakers koesterden hooggestemde waarden over de ideale stad waar voldoende ruimte was zonder overlast en negatieve bijverschijnselen. De voorzieningen moesten natuurlijk op loopafstand van de huizen liggen. De gedachte dat ooit bijna ieder gezin een auto zou bezitten was nog een futuristisch visioen. De straten van de nieuwbouwwijken waren schoon en proper. Geen terreintjes meer met rommel, prutsloten, puin en achtergelaten troep. Geen vieze kinderen meer! De kinderen van de toekomst moesten schone, gedisciplineerde kinderen zijn. Zij moesten buiten kunnen spelen zodat ze gecontroleerd konden worden door hun opvoeders en oom agent. Speelplaatsen kunnen variëren van een zandbak voor peuters en pleintjes met eenvoudige speeltoestellen voor kleuters tot vrij omvangrijke terreinen met uitgebreide constructies om te bewegen en te spelen. In de gemeente Eindhoven bedroeg de gemiddelde oppervlakte ± 400 m2. Ze zijn over het algemeen nabij de woningen aangelegd, terwijl de grotere speelplaatsen in de parken liggen.


 

Ook de veiligheid was een belangrijk aspect; vooral natuurlijk een veilige ligging ten opzichte van het verkeer. Ook was het belangrijk dat omwonenden weinig hinder van de spelende kinderen ondervonden. Een moeilijk punt aangezien iedereen vindt dat de beste plaats voor spelende kinderen ergens anders is. In Eindhoven liggen ongeveer 400 kinderspeelplaatsen.

 

Veel plaatsen zijn een punt van voortdurende discussie. Veranderingen in de bevolkingsopbouw en de sociaal-economische status van de buurt, de overlast van honden, het oneigenlijk gebruik door oudere leeftijdsgroepen, de weer- en klimaatsomstandigheden en de staat van onderhoud zijn factoren die bepalen of een speelvoorziening nog aan zijn oorspronkelijke bedoeling beantwoordt. Ook is het succes van kleine speelgelegenheden natuurlijk afhankelijk van de toevallige aanwezigheid van kinderen in de directe omgeving. Veel is te plannen, gezelligheid en een leuke omgang van kinderen en ouders met elkaar echter niet.

Bron:Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ondanks een intensieve reclamecampagne waarin jonge dynamische mensen figureerden bleef het tobben met het imago van de DAF personenwagen.
Nooy
Gebied Eindhoven
Panorama van Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...