Veilig verkeer

De scholen zijn weer begonnen

De slagzin van Veilig Verkeer Nederland “De Scholen zijn weer begonnen” is na jarenlange campagnes aardig ingeburgerd. Ze roept elke weggebruiker op extra alert te zijn om te zorgen dat de bijzonder kwetsbare groep van schoolgaande kinderen veilig op school komt.

Minder bekend is dat de verkeerspolitie van Eindhoven al in de jaren 1950 initiatieven ontplooide om het aantal ongevallen waarbij kinderen betrokken waren drastisch te verminderen. Nu was daar ook alle reden voor, want al het goederenverkeer werd in het zuidelijk knooppunt Eindhoven nog geheel afgewikkeld over radiaalwegen als de Heezerweg, Strijpsestraat en Tongelresestraat. Aan deze wegen lagen ook veel scholen. Verkeerslichten, signaleringen, oversteekplaatsen en verkeerstekens waren nog schaars. Het is opvallend dat het aantal gewonden en doden in 1950 een veelvoud bedroeg van het aantal van vandaag, terwijl het aantal verkeersbewegingen in de stad inmiddels met enkele honderden procenten gestegen is.
Op 22 oktober 1954 werd door burgermeester Kolfschoten op de Leenderweg bij de CNS-school een nieuwe veilig verkeersactie geopend voor achthonderd schoolkinderen en hun onderwijzers. De actie werd ingeleid door een optocht met kinderen, die pamfletten uitdeelden aan de voorbijgangers. Als primeur voor Nederland werden de door DAF gesponsorde poppen op de Leenderweg geplaatst. Bij het aan- en uitgaan van de scholen werden deze poppen door de leerkachten, aan beide zijden van de oversteekplaats neergezet. Door de gezamenlijke winkeliers werd in het kader van deze actie ook een etalagewedstrijd gehouden, waarin de verkeersborden een belangrijke rol speelden.

Hoewel de proef in Eindhoven succesvol was en het snelverkeer bij het naderen van de poppen belangrijk in snelheid minderde, werd de proef niet door andere steden overgenomen. Maar de landelijke acties en uniformering die wij vandaag de dag kennen, zijn mede gerealiseerd door de creativiteit van de Eindhovense verkeerspolitie van een halve eeuw geleden.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De bouw van de Catharinakerk omstreeks 1864. Beeldcollectie RHCe
Paterslaan
Uitgeverij Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...