Blokhut aan de Floresstraat waarin het NUTS-schooltje gevestigd was. Foto uit 1956.

Het Zweeds Dorp

Waar achter de IJzeren Man in 1946 nog een woestenij van bomen, struiken en wilde beplanting lag, kwam in augustus 1947 het Zweeds Dorp gereed.

De huurwoningen werden door de N.V. Philips bekostigd en waren bestemd voor het hoger personeel. De bouw van de in totaal 100 houten bungalows verliep langzaam mede door de strenge winter van 1946 op 1947. Grote baas Anton Philips kwam zich meerdere malen op de hoogte stellen van de vorderingen en zorgde er op persoonlijke titel voor dat het “dorp” in 1949 een eigen kleuterschool kreeg. Het schooltje werd door de bewoners ook gebruikt als een soort clubgebouw waar voordrachten, lezingen en filmavonden werden gehouden. Verder werd er nog een grote speelweide aangelegd. Het “dorpje” was een echte oase van rust net buiten de drukte van de stad.

De kwaliteit van de woningen, in feite waren het noodwoningen, liet echter te wensen over. Toen in 1962 de bewoningstermijn van 15 jaar was verstreken, werden er al meteen afbraakplannen gemaakt. De gemeente Eindhoven verlengde de bewoningstermijn echter met 5 jaar en in 1968 met nog één jaar. Op last van de provincie en gespreid over een periode van 3 jaar gingen de houten woningen uiteindelijk tegen de vlakte om plaats te maken voor een aantal villa’s.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Staalplastiek van Le Corbusier, dat in 1958 onderdeel was van het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling, voor het Philipsgebouw aan de Mathildelaan in 1994. Fotopersbureau van de Meulenhof, Jurriaan Balke | Beeldcollectie RHCe
De Sint Antonius van Paduakerk gezien vanaf de Parklaan in de jaren dertig. Beeldcollectie RHCe
IJspret  op de ijsvloer van de IJzeren man.
Margje Teeuwen
images/hourglass.png

ZOEKEN...