Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden, wat een come-back!

Noord-Hollander Maarten van der Weijden, geboren in Alkmaar op 31 maart 1981, was van jongsaf aan een man van de lange afstanden.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw behaalde hij Nederlandse titels op de 1500 meter en nam hij deel aan kampioenschappen in het open water.

In 2001 werd bij Maarten acute lymfatische leukemie geconstateerd. Na uiterst zware medische behandelingen, werd hij na vier jaar volledig genezen verklaard en pakte Maarten de draad van het zwemmen weer op. Hij werd Nederlands kampioen op de 800 m vrije slag en zwom in 2004 in een recordtijd het IJsselmeer over, waarmee hij liefst € 20.000,- inzamelde voor het KWF Kankerbestrijding. Op het EK open water behaalde hij zilver op de 10 km.

Op verzoek van Pieter van den Hoogenband kwam hij trainen bij het Nationaal Zweminstituut in Eindhoven. Door zijn goede resultaten op EK en WK open water, dwong hij een Olympische nominatie af voor de Olympische Spelen in Beijing 2008. Daar veroverde hij verrassend goud op 10 km en bracht daarmee het gehele land in extase. Zijn vreugdedans met zijn maatje Pieter van den Hoogenband, staat nog in ieders geheugen gegrift.

In december 2008 werd Maarten van der Weijden gekozen tot Sportman van het Jaar. Tijdens zijn speech gaf hij te kennen dat hij stopte met de wedstrijdsport.: "Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond". . In zijn autobiografie BETER, verschenen in 2009, vertelde hij over zijn sport, zijn ziekte en zijn come-back.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Motel Eindhoven E3 anno 1974. Fotograaf: Noud Swinkels | Enface, beeldcollectie RHCe.
De Tour de France ploeg in Eindhoven:  Jan Leenders, Jac Gemser, Wout Wagtmans, Hans Dekkers, Harrie Schoenmakers, Gerard Voorting, Kees Pellenaars (ploegleider), Gerard Peters, Wim Dielissen en Wim van Est in 1951. Fotograaf A. van Beurden – collectie RHCe
De zogenaamde woon-werk buslijn werd in 1974 bij wijze van proef voor een jaar ingesteld tussen de woonwijken in Woensel en de Philipscomplexen in Strijp. Fotograaf Noud Swinkels, Foto Enface; beeldcoll. RHCe
Concurrentie voor wedNotten
images/hourglass.png

ZOEKEN...