Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden, wat een come-back!

Noord-Hollander Maarten van der Weijden, geboren in Alkmaar op 31 maart 1981, was van jongsaf aan een man van de lange afstanden.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw behaalde hij Nederlandse titels op de 1500 meter en nam hij deel aan kampioenschappen in het open water.

In 2001 werd bij Maarten acute lymfatische leukemie geconstateerd. Na uiterst zware medische behandelingen, werd hij na vier jaar volledig genezen verklaard en pakte Maarten de draad van het zwemmen weer op. Hij werd Nederlands kampioen op de 800 m vrije slag en zwom in 2004 in een recordtijd het IJsselmeer over, waarmee hij liefst € 20.000,- inzamelde voor het KWF Kankerbestrijding. Op het EK open water behaalde hij zilver op de 10 km.

Op verzoek van Pieter van den Hoogenband kwam hij trainen bij het Nationaal Zweminstituut in Eindhoven. Door zijn goede resultaten op EK en WK open water, dwong hij een Olympische nominatie af voor de Olympische Spelen in Beijing 2008. Daar veroverde hij verrassend goud op 10 km en bracht daarmee het gehele land in extase. Zijn vreugdedans met zijn maatje Pieter van den Hoogenband, staat nog in ieders geheugen gegrift.

In december 2008 werd Maarten van der Weijden gekozen tot Sportman van het Jaar. Tijdens zijn speech gaf hij te kennen dat hij stopte met de wedstrijdsport.: "Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond". . In zijn autobiografie BETER, verschenen in 2009, vertelde hij over zijn sport, zijn ziekte en zijn come-back.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Met het spoor en de tram
NK 110 meter horden, 1928 Enschede. Van Leeuwen tweede van rechts.
Affiche van de Vredesbeweging uit 1990. Beeldcollectie RHCe.
Voetballen
images/hourglass.png

ZOEKEN...