Philips: een staat in een stad

Historische Salon: Lezing over de verhouding tussen Philips en Eindhoven

Zondag 18 maart 2012 verzorgde Kaspar van Leek in de Historische Salon een presentatie over de bijzondere verhouding tussen Philips en Eindhoven. Zonder Philips had Eindhoven er nu heel anders uitgezien. Wie had kunnen bevroeden dat toen de gebroeders Philips in 1891 als beginnende ondernemers neerstreken in een leegstaand fabriekspand, hun levenswerk het leven in Eindhoven decennialang en op vele fronten zou domineren?

Vanaf 1891 speelde Philips een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van Eindhoven. De groei van de stad en het bedrijf lopen parallel en raken met elkaar verstrengeld. Naast de diverse fabriekscomplexen bouwde het bedrijf ook complete woonwijken en andere sociale voorzieningen in de stad.

Op dit moment is Philips grotendeels uit de stad verdwenen, maar de invloeden van het bedrijf zijn nog duidelijk verweven met zowel de cultuur als de ruimtelijke ordening van Eindhoven. Denk bijvoorbeeld aan het industriële imago en de bevolkingsgroei. Graficus Van Leek gaat vanmiddag in op de wijze waarop Philips een staat heeft weten te stichten binnen de stad Eindhoven. In woord maar vooral in beeld vertelt Van Leek over de innige relatie tussen Philips en Eindhoven waardoor de waarde van het bedrijf voor de ontwikkeling van Eindhoven onmiskenbaar wordt.

Over Kaspar van Leek
Van Leek studeerde in 2011 af aan de kunstacademie Sint Joost in Den Bosch in de richting grafisch ontwerp en is sinds kort mede-eigenaar van het bedrijf Shock. Zijn publicatie ‘Een staat in een stad’ was zijn afstudeerproject en is inmiddels uitgegeven.

Philips was alomtegenwoordig in Eindhoven: met woonwijken, parken, muziekverenigingen, winkels, de veelgeroemde gezondheidsdienst en zelfs Philips speelgoed voor de techneut in de dop (begin jaren ’60). Foto: Jos Pé, uit de collectie van het RHCe. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Concurrentie voor wedNotten
Op de eerste rij in het midden Frits. De derde klas van de gemeentelijke HBS, 1920.
Verkeersdrukte: fietsers en voetgangers bij de Woenselse overweg, met voetgangersbrug. Foto: A. van Beurden
Jacques Slegers, straatveger in Helmond.
images/hourglass.png

ZOEKEN...