Bruno Martini met zijn ijskar Firenze bij het Philipsstadion.

Made by Italians

Op zondag 20 mei 2012 tijdens de Historische Salon deelden de gezusters Lucchesi van - onder meer - IJssalon Firenze aan de Strijpsestraat hun herinneringen met het publiek.

Historische Salon Alles voor het ijs!
In 1934 begint Iacopo Lucchesi met zijn vrouw Dina een ijsfabriekje in de Heilige Geeststraat. Enkele jaren daarvoor was hij vanuit Italië in Eindhoven neergestreken om heiligenbeelden van gips te verkopen. Het maken van deze beelden was zijn oorspronkelijke ambacht. In de crisisjaren loopt de verkoop van de beelden terug en besluit Iacopo ijs te gaan maken en verkopen: Firenze was geboren. Iacacopo en Dina krijgen drie dochters: Rita, Alina en Marina. Gedrieën vertellen zij deze zondag over hun familiegeschiedenis en –bedrijf Firenze. Hoe Iacopo en Dina samen met een groep dorpsgenoten ijs maakten en verkochten, over Dina’s broer Bruno, die menig vrouwenhart in Eindhoven sneller deed kloppen, de moeilijke jaren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, de overstap van ijskarretjes naar een ijssalon en vooral over het harde werken: Tutto per il gelato! ofwel, alles voor het ijs!

Documentaire de IJszusters
Onderdeel van de middag was de vertoning van de filmdocumentaire over de  ijsfamilie Lucchesi. In de film reconstrueren de drie zussen Lucchesi hun familiegeschiedenis en geven een boeiende kijk op hun stad Eindhoven. De documentaire wordt tijdens de openingeuren van TOEN doorlopend vertoond.

Expo Eindhoven, Made by Italians
In de expositie komen Italiaanse families aan bod die de laatste honderd jaar in Eindhoven hebben gewoond en gewerkt. Aan de hand van ambachten die in Eindhoven werden uitgeoefend vertellen achtereenvolgens terrazzowerkers, ijsbereiders, fabriekswerkers, kennismigranten en designers hun verhaal.
Eindhoven is ook gevormd door Italianen die niet in Eindhoven woonachtig zijn (geweest). Denk aan architect Gio Ponti, ontwerper van de Bijenkorf, en de toenmalig huisontwerper van DAF, Giovanni Michelotti.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Betsie Billeritsie
Petrus Panhuizen
images/hourglass.png

ZOEKEN...