Ansichtkaart de Genneper watermolen te Eindhoven.

De Dommel door Eindhoven, de cultuur- en natuurgeschiedenis van een stadsrivier

Eindhoven werd zo’n acht eeuwen geleden gesticht op het einde van een langwerpige zandrug aan de Dommel. In de loop der eeuwen heeft de Dommel allerlei betekenissen gehad voor de mensen die aan de stadsrivier woonden.

In de prehistorie en in het begin van onze jaartelling had het beekdal een rituele functie. Later leverde de Dommel water voor de stadsgrachten, het aandrijven van watermolens en de in de negentiende eeuw ontstane industrie. Het thans bijna overal verdwenen veen en ijzeroer in het beekdal werden gebruikt als brandstof en bouwmateriaal.
De laatste jaren zijn door het waterschap en de betrokken gemeenten veel inspanningen verricht om de Dommel schoner, mooier en natuurlijker te maken. En met succes. De Dommel en het Dommelplantsoen in hartje Eindhoven zijn een baken van rust in een almaar drukker wordende stedelijke omgeving. Wie had dat honderd jaar geleden kunnen denken toen de Dommel een van de belangrijkste steunpilaren was van de Eindhovense industrie.

 

 

Zwembad in een oude, afgesneden meander van de Dommel ter hoogte van Edenstraat; in het water een ladder, waarmee men uit het water klom.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het gezin Fens met links zoon Anton, midden Corrie Fens-van Moll en rechts notaris Joseph Fens. Beeldcollectie RHCe
Het gezin van Theodor Smits en Josephine Smits-Regout.
Verkeersdrukte: fietsers en voetgangers bij de Woenselse overweg, met voetgangersbrug. Foto: A. van Beurden
Geurts
images/hourglass.png

ZOEKEN...