Burgemeester Kolfschoten schildert de Kunstmarkt open.  Foto: Frans van Mierlo | Foto Visie – collectie RHCe

Terug naar toen: Net zo gek als Picasso

We schrijven 30 april 1956. Terwijl op Paleis Soestdijk Hare Majesteit de Koningin Juliana een bloemenhulde werd gebracht door ongeveer 20.000 landgenoten vond in Eindhoven op de Demer de allereerste Kunstmarkt plaats.

Het evenement was een initiatief van sociëteit Cultureel Contact, opgericht in 1953 door onder meer architect-publicist Jan Henselmans. Cultureel Contact vormde een samenbindend element tussen kunstenaars en kunstminnend publiek.

In samenwerking met het lokaal Oranje Comité werd door hun de eerste Eindhovense kunstmarkt georganiseerd met meer dan zeventig deelnemende kunstenaars uit diverse disciplines. Daaronder waren niet de minsten! Alleskunners René Smeets en Hugo Brouwer, fotograaf Martien Coppens en ontwerper van het affiche voor de kunstmarkt Jan Kuhr. Ook de schilders Toon Merkelbach en Jef van Turnhout en literatoren Antoon Coolen, Lodewijk van Woensel en Frans Babylon waren present.

De belangstelling voor het evenement, door burgemeester Kolfschoten met een oranje penseelstreek  geopend, was overweldigend. Tienduizenden dwaalden over de markt ‘als was het langs de kaden van de Seine’. Voor vele bezoekers was het een allereerste kennismaking met moderne kunst. Een veelgehoorde opmerking was ‘dat niet alleen die Picasso zo gek doet’.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
sneeuwruimen
Postduifvereniging De Oorlogsbode.
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
29 JohanPlateijn
images/hourglass.png

ZOEKEN...