Jong en ogenschijnlijk zorgeloos: Frits Philips in de tuin, omstreeks 1930 | Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: zomerkolder

Het is augustus en we zijn massaal vrij. Lekker op pad met de camper of gewoon heerlijk thuis. De kinderkamer behangen met Pokémonpapier of de zolder ombouwen tot fitnessruimte, want na de zomer gaan we écht aan de conditie werken. Traditiegetrouw zitten de nieuwsredacties ondertussen duimen te draaien want het is komkommertijd.

In de vroege ochtend van zaterdag 9 augustus 1980 valt het lokaal dagblad op de deurmat met op de voorpagina ‘breaking news’; Villa van Frits Philips belegerd.

O hemel, zou de Rote Armee Fraktion het voorzien hebben op onze grootindustrieel Frits, boegbeeld van het door hun verderfelijk geachte westers kapitalisme? Of een nieuwe bommencampagne van de Eindhovense Rode Jeugd? Eerder had die explosieven laten ontploffen bij de woningen van burgemeester Witte en hoofdcommissaris van politie Odekerken. Ook het Evoluon was ooit doelwit geweest. Het gevaar kwam echter uit een geheel andere hoek. Een 37-jarige bedrijfsdirecteur uit Utrecht belde aan bij landgoed de Wielewaal om Frits te spreken maar de vrouw des huizes verzocht de man vriendelijk te vertrekken. Bij de tweede poging gebeurde dat door de politie die de man vervolgens onderbracht in hotel Cocagne en zijn auto achter slot en grendel hield. De man leek geestelijk niet in staat het voertuig te besturen. De man bleek echter niet voor een gat te vangen en liet zich tot twee maal toe per taxi naar de Wielewaal vervoeren. Daarop werd hij door de politie meegenomen voor een nachtje cel. ’s Ochtends volgde een onderzoek door een psychiater en spoedig daarna mocht hij vertrekken met zijn auto. Opnieuw koerste hij richting de Wielewaal. Wederom wachtte hem cel en psychiater en nu ook een krankzinnigheidsverklaring waarop hij werd overgebracht naar het Catharinaziekenhuis.…

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
1 Van hout
Het voormalige Raadhuis van Aalst-Waalre.
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Het Stationsplein in Helmond in 1932
images/hourglass.png

ZOEKEN...