Detail uit een affiche voor de Actie Kerkenbouw, beeldcollectie RHCe.

Terug naar toen: Driekoningen voor de goede zaak

4 januari 1959: Een Driekoningenstoet trekt door de Eindhovense binnenstad. De koningen Melchior, Balthasar en Caspar, gezeten op een kameel doen ook het Stadhuisplein aan waar ze kort Herodus de koning van Jeruzalem spreken, zo vertelt de krant.

De heren uit het Oosten zijn in Eindhoven niet op weg naar het kindeke Jezus. Wel hopen ze de Eindhovenaren te inspireren met hun goedgeefsheid. De echte drie brachten het kindeke geschenken, zou de Eindhovenaar ook in de buidel willen tasten voor de goede zaak? En wat is die goede zaak in ’booming Eindhoven’ dan wel? De Eindhovense industrie draait als nooit tevoren, de woningbouw is eindelijk op stoom. Gezinnen betrekken nagelnieuwe doorzonwoningen in dito woonwijken. Maar compleet is een woonwijk in Eindhoven pas als er een kerk staat, want de gang naar de kerk voor het Onze vader en de Geloofsbelijdenis wordt door het leeuwendeel van de gelovigen dan nog wekelijks gemaakt. En aan kerken is dus een groot tekort. Met Actie Kerkenbouw werd getracht daarin verandering te brengen. In de actieweek worden in de Eindhovense kerken daartoe de nodige kwartjes op de collecteschaal gegooid. Het resultaat is bijna 6.500 gulden. Maar ook Dansinstituut Johny doneert de opbrengst van een avondje swingen en een belangrijke industrieel – wie o wie – wel duizend piek. De grote hit is de loterij. Op diverse plekken in de stad konden lootjes worden gekocht à vijftig cent per stuk. En de hoofdprijs, die mag er wezen want die is invented en made in Eindhoven: een heuse DAF! Doet u mij nog maar een paar extra lootjes. 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Groepsfoto van de bouwvakkers tijdens de eerste steenlegging.
De Markt tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van Philips in 1966, fotograaf M.H.B. de By – collectie RHCe
Naast rook en slachtafval waren er in Eindhoven ook aangename geuren te ontwaren. Bijvoorbeeld afkomstig van koek- en banketbakkerij Verhoeven-van Gennip op de westzijde van de Markt. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...