Missiehuis Christus Koning

Missiehuis Christus Koning

In 1928 werd op het grondgebied van Bakel en Milheeze begonnen met de bouw van een missiehuis van de priesters van het Heilig Hart van Jezus. Deze congregatie was in 1878 gesticht in het noorden van Frankrijk. Zij richtte zich op onderwijs en zielzorg in de missie. In Nederland had de congregatie een opleidingshuis in Bergen op Zoom. Dit zogenaamde juvenaat werd in de jaren twintig te klein. Van het bisdom kregen de priesters toestemming om een nieuw opleidingscentrum te bouwen in Bakel. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat de priesters van het juvenaat in Brouwhuis een kerk zouden bouwen en dat zij die kerk ook zouden bedienen.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door de Nijmeegse architect Deur. In 1930 was het gebouw gereed, waarop de jongens die in de orde wilden worden toegelaten de eerste twee jaren van hun gymnasiumopleiding in Bakel volgden. Later kwam daar ook nog de derde klas bij. Daarna gingen ze naar Bergen op Zoom waar het onderwijs voor de hogere klassen verzorgd werd en de studenten ook hun priesteropleiding kregen.

De foto toont het gebouw in volle glorie, kort na de officiële opening. De omgeving is nog helemaal kaal. Doordat er, op enkele kleine struiken na, nog geen groen te zien is hebben we goed zicht op de vormen van gebouw. Als je bedenkt dat er maar twee leerjaren in ondergebracht waren, moet het geheel erg ruim opgezet zijn. Of lag het misschien in de bedoeling om bij de bouw om de hele opleiding er in onder te brengen? In ieder geval werd er later wel een andere afdeling van de opleiding in onder gebracht. Behalve de priesteropleiding kende de congregatie ook een opleiding voor broeders. Deze toekomstige broeders werden niet opgeleid voor een taak in de zielzorg, maar leerden een ambacht dat zij uitoefenden in de diverse kloosters van de congregatie. De broederopleiding was tot 1944 gevestigd in Heer in Limburg. Vanaf dat jaar was ook die opleiding in Bakel. Tien jaar later werd voor de toekomstige broeders een eigen gebouw gesticht. Dit was het Broedernoviciaat Maria Koningin. In 1969 werd het missiehuis gesloten. 

Het gebouw Christus Koning was bij de opening nog niet helemaal gereed. De buizen op de voorgrond lijken bedoeld voor de riolering en helemaal rechts op de foto ligt nog een stapel stenen. Op de trappen van het huis, links van de toren, staan enkele leerlingen. Ze staan keurig opgesteld voor de foto. Waarschijnlijk zullen ze bij het zien van de foto enigszins teleurgesteld zijn geweest. Ze zijn, vanaf de positie die de fotograaf heeft ingenomen, nauwelijks waar te nemen. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester Kolfschoten schildert de Kunstmarkt open.  Foto: Frans van Mierlo | Foto Visie – collectie RHCe
Advertentie kruidenierszaak J.J. Ebben
Drankweer
Floris Braat
images/hourglass.png

ZOEKEN...