Stadskippen

Stadskippen

De vogelpest is voorbij, de stadskippen zijn terug. Wij schrijven 2003. Bij de parkeergarage aan de Mathildelaan is de populatie weer als vanouds, zo meldde het Eindhovens Dagblad enkele weken geleden. Tijdens de vogelpest waren de stadskippen opgehokt, maar nu zijn ze er weer. Waar ze vandaan komen weet niemand. Kippen en Eindhoven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de jaren vijftig en zestig was Eindhoven een ‘booming’ stad. In korte tijd werd er een enorme stad uit de grond gestampt. De gemeente kocht boeren uit. Voor een boerderij van 1,5 hectare, gelegen in de geplande wijk Mensfort in Woensel, bood de gemeente in 1958 42.050 gulden. Nog in 1965 tekent een boer uit Woensel bezwaar aan tegen de onteigening van zijn grond. Op de plaats van zijn boerderij zal de wijk Rapenland uit de grond verrijzen. De advocaat van de boer probeert de gemeente er nog van te overtuigen om tenminste een deel van het perceel te sparen. Hij tekent daarbij aan ‘dat de boerderij geen oud geval is, doch een alleszins presentabel gebouw, dat ook in de geprojecteerde wijk niet behoeft te misstaan, integendeel enige gewenste afwisseling kan geven’.

Op de foto uit 1960 is een boerderij in Woensel te zien, gelegen temidden van nieuwe flats. Schijnbaar onverstoorbaar boerde de eigenaar verder. Terwijl hij zijn trekpaarden de hamen omhing, veranderde de omgeving van de boerderij geleidelijk in een stad. Witte kippen scharrelden op het boerenerf, niet gehinderd door het nieuwe uitzicht. Boerenkippen werden stadskippen.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Foto:Philips Company Archives

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Jan Plantaz
Burgemeester Kolfschoten wordt rondgeleid door museumdirecteur Van Poppel. Foto: F. van Mierlo, Foto Visie uit de beeldcollectie van het RHCe
Het uitgaan van de Philipsfabriek in 1951 ter hoogte van de kruising Mathildelaan-de Jonghlaan, fotograaf A.W. van de Kerkhof | Beeldcollectie RHCe
Het voormalige Raadhuis van Aalst-Waalre.
images/hourglass.png

ZOEKEN...