Sinterklaas

Turbulente intocht van Sinterklaas

De komst van de goedheiligman naar Eindhoven gaat bepaald niet altijd over rozen. Tot twee maal toe had de brug over het Eindhovens Kanaal daar mee van doen.

Zondag 26 november 1933: terwijl de kindervriend op de motorboot full speed onder de hefbrug doorstoomde en op de voorplecht met zijn ‘roei’ stond te zwaaien en zo duizenden kinderen in verrukking bracht, deed zich een verschrikkelijk ongeluk voor. Een noodbruggetje dat vlak achter de hefbrug gelegen was, ter hoogte van de stoomwasserij de Iris, bezweek toen het volgepakt stond met voornamelijk kinderen en vrouwen.

Ongeveer zeventien personen vielen in het ijskoude water die door het kloeke optreden van vele aanwezigen weer snel op het droge werden gebracht. Dokters waren meteen ter plaatse om hulp te bieden terwijl diverse automobilisten hun wagen ter beschikking stelden om de verkleumde slachtoffers naar hun woning te brengen. Om zeker te weten dat er geen personen over het hoofd waren gezien, werd er nog lange tijd gedregd door de politie. Behalve het handtasje, met daarin maar liefst 20 gulden, van weduwe Aarts uit Stratum werd er niets meer boven water gehaald. In 1980 besloot de Sint het Eindhovens Kanaal te mijden en per trein naar Eindhoven te komen, met de trein van 11.05 uur om precies te zijn. Het passeren van de brug over het Kanaal was nogal problematisch; die moest namelijk speciaal voor de stoomboot geopend worden. Bijkomend probleem was dat de boot dit jaar in gebruik was als sexboot. En dat is natuurlijk geen passend vervoermiddel voor de heilige kindervriend.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Affiche van De vereniging Herwonnen Levenskracht.
Een natuurkundelokaal in de school, kort na de ingebruikname in 1924 | beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...