Reklameposter van Zeepfabriek Redelé (1847-1968) aan de Kanaalstraat.

Zeep

‘De huisvrouw is veel te lang beschouwd als een imbeciel die alles wat de wasmiddelenfabrikanten aan nonsens verkopen voor zoete koek slikt. Wassen met soda en groene zeep is niet alleen goedkoper, het veroorzaakt geen huidirritatie, het levert zacht kraakhelder wasgoed en het spaart het milieu’.

Met deze boodschap waren twee Eindhovense huisvrouwen, Thea Reinders-Teurlinckx en Mart Vermeulen, begin jaren zeventig wekenlang in het nieuws en dat bleef niet zonder gevolgen. Eindhovense winkelbedrijven moesten ijlings de voorraad soda en groene zeep aanvullen. Het was telkens in een mum van tijd uitverkocht. In heel Nederland werd het milieuvriendelijke schoonmaakalternatief dankzij de actievoerende dames ineens opperbest verkocht.

Het recept van de dames voor een schone zachte was zonder grauwsluier:

‘Voor vier kilo wasgoed voegt men een half pak soda aan de voorwas toe. Zodra de machine aan de hoofdwas begint, voegt men een halve doos groene zeep die tevoren is opgelost in een liter heet water aan de inhoud van de machine toe. Voor de afwas gebruike men een stuk pure huishoudzeep en het aloude kloppertje om een brandschone vaat en zachte handen te verkrijgen.’

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
3 Mieke van Mook
Het hoofdkantoor van Philips op een foto uit 1955. Pas in 1993 viel voor de eerste keer de naam Bruine heer. Fotograaf: A.W. van de Kerkhof. Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Wielrennen
Staalplastiek van Le Corbusier, dat in 1958 onderdeel was van het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling, voor het Philipsgebouw aan de Mathildelaan in 1994. Fotopersbureau van de Meulenhof, Jurriaan Balke | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...