Het Wilhelminakanaal. Foto genomen in Best.

Het Wilhelminakanaal.

Het Wilhelminakanaal loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang.

Best – Aan het einde van de achttiende eeuw waren er al plannen om een kanaal te graven vanaf de Maas naar Tilburg, via Eindhoven. Het duurde echter tot 1909 voordat er begonnen werd met het graven van het Wihelminakanaal.Een niet geringe klus. Het Wilhelminakanaal loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang. De grondwerkers die dit werk uitvoerden kwamen uit alle delen van Nederland. De arbeidsomstandigheden waren op zijn zachtst gezegd ‘niet zo plezierig’. De arbeiders woonden in barakken en stonden bekend als stevige drinkers. In 1923 werd het kanaal opengesteld. Te Best was op aandringen van de Boerenbond, en de klompenmakers afdeling Best een laad- en losplaats aangelegd. In 1923 voeren er 8.000 schepen door het kanaal, in 1930 waren dat er al 19.000. Op de foto van Jos Pé uit 1960 zien we de betonfabriek aan het kanaal.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
EK tafeltennis 1998
Het station van Helmond rond 1900. Fotograaf onbekend.
De nieuw te bouwen panden zijn vertegenwoordigd door kruiwagens met daarop de naam van de winkel, waaronder Stad Parijs. Foto Frans van Mierlo, collectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...