Mevr. Baken

Het leven van mevrouw Baken

Mevrouw Baken, haar meisjesnaam is Tielemans, is geboren op 12 oktober 1925 in Eindhoven waar ze de rest van haar leven is blijven wonen. Ze was de derde van elf kinderen, een gezin met negen meisjes en twee jongens. Het was er bijna altijd gezellig, behalve als er een zus een jurk had ‘geleend’, dan kon er wel eens gekibbeld worden. De kleintjes werden altijd heel erg verwend door de oudere zussen.

De ouders hadden een meubelzaak, en hadden daarom weinig tijd voor de kinderen. Als één van de drie oudste had ze de taak om het huishouden te doen en voor de kleintjes te zorgen. Het huishouden was niet haar favoriete bezigheid. ’s Avonds als de winkel na acht uur was gesloten, kwamen de mensen die gingen trouwen naar meubels kijken. De kinderen moesten er daarom natuurlijk mooi uitzien en koffie en thee komen brengen. Ze moesten er altijd mooi uitzien. Zelfs de juf op school vond het vervelend dat de kindjes Tielemans er altijd zo goed en netjes uitzagen. Volgens mevrouw Baken waren alle kinderen toen actief en deden van alles, tegenwoordig zitten ze alleen maar voor de televisie.

Verschillen waren er in overvloed maar overeenkomsten zijn moeilijk te vinden. Nu zouden er bijvoorbeeld geen fietsclubjes meer zijn, zoals zij er vroeger één had, want mensen hebben het te druk met televisie kijken. Naarmate ze ouder werd kregen haar twee oudere zussen verkering, ook zij kreeg verkering. Ze stapte met deze jongen in het huwelijksbootje en ze gingen samenwonen in een kamertje en bouwden een gezinnetje op met vier kinderen, ze had een leuk leven en ging bijvoorbeeld elke zondag fietsen met een vriendenclubje.

Je ziet op de foto dat ze andere kleren aan hebben die we nu dragen. Mensen maakten hun kleren vroeger zelf. Nu kopen we dat natuurlijk. Aan de kraagjes op foto kan je zien dat mensen die wel mooi vonden en dus een trend waren. Nu zie je weer in veel winkels dat de kraagjes als ‘vintage’ terug komen. Ook de haarstijlen zijn anders, bijvoorbeeld pijpenkrullen en het indraaien van je haar zijn een trend, dit zouden wij tegenwoordig niet zo snel meer doen.


Geïnterviewde is mevrouw Baken
Geschreven door Eefje van Linder  

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Maarten van Grimbergen
Fam. Coolen - van Berlo
Pipo de Clown in het zojuist geopende modehuis Gerzon. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie. Beeldcollectie RHCe
Met het spoor en de tram
images/hourglass.png

ZOEKEN...