Van modelmakerij naar showroom

Vanwege zijn gevel kwam het pand Kanaaldijk Noord-West nummer 25 op de gemeentelijke monumentenlijst van Helmond. De stijl van de gevel wordt in het Monumenten Inventarisatie Project uit 1991 beschreven als eclecticisme.

Dat is een bouwstijl die onderdelen van andere stijlen combineert en die vooral in trek was in de periode rond de overgang van de negentiende naar de twintigste eeuw. Opvallend zijn de afgeronde hoeken van de zesruits schuiframen en de door consoles gedragen dakkapel. Al die details zullen na de restauratie van de gevel weer zichtbaar zijn. Het al jaren dichtgetimmerde huis was ook vooral een opvallende verschijning omdat het smalle pand boven de lagere buren uitstak en vanwege het opschrift op de gevel. 

“Modelmakerij J. Nederveen & Zn” stond er op de gevel geschilderd. Wat voor modellen dat waren was voor menigeen een raadsel. Modelmaker Josephus Johannes Wilhelmus Nederveen werd pas in 1955 eigenaar van het pand; hij woonde er echter al in 1935 toen het nog eigendom was van slager Johannes Helsper. De Stichting Industrieel Erfgoed bewaart nog een gietmodel voor lantaarnpalen, dat afkomstig is van de firma Nederveen. Slager Helsper had het huis samen met het rechts daarvan gelegen huis, het latere Kanaaldijk 27, verkregen van architect Cornelis Paaps die beide huizen van zijn vader, aannemer Lambertus Paaps, had geërfd. Het smalle hoge pand had vader Paaps in 1912 gebouwd op het perceel tussen zijn huis en het buurhuis op nummer 23. Het stukje grond was niet breder. Het ontwerp zal ongetwijfeld van zijn zoon zijn geweest.

Rond 1900 stonden er drie huizen aan dit stukje Kanaaldijk tussen de Trambrugweg en de Eikendreef. Op de hoek stond het grote huis dat lang is blijven staan als onderdeel van de HAGAM garage en waar historicus Jac. Heeren enkele jaren in heeft gewoond. Dat pand was van Otto Malsch, de directeur van de Nederlandsche Cacaofabriek. Tussen dit pand en de garenfabriek van Carp stonden de twee eenlaags huizen waar het smalle pand tussenin werd gebouwd. Op de foto is goed te zien dat het huis toen al boven de anderen uitstak. Het linkse lage huis werd rond 1892 gebouwd door Otto’s broer Friedrich Wilhelm Malsch, een technisch leider. Hun vader was een roodverver die met zijn gezin in 1878 uit Barmen in Duitsland naar Helmond was gekomen. Het rechtse lage huis werd ook rond 1892 gebouwd. De grond was afkomstig van de broers Willem Lodewijk Joost en Adriaan Gillis Wesselman van Helmond. Van deze twee broers erfde hun neef jonkheer Carel Frederik het kasteel met alle bijbehorende goederen. Tot die goederen behoorden ook de gronden waar eens het “Oude Huys” stond, de voorganger van het huidige kasteel, waarvan de resten in de jaren 1981-1983 werden opgegraven. Op deze historische grond verrijst nu nieuwbouw. Achter de oude gevel komt de nieuwe entree van de showroom van garage Obers. 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het RKG in Woensel
toespraak Henri van Abbe
Concurrentie voor wedNotten
images/hourglass.png

ZOEKEN...