KAREL I - Een koninklijke sigaar

Henri van Abbe begon in 1900 in Amsterdam met de fabricage van sigaren. In 1908 verhuisde hij naar Brabant, waar hij in Gestel een sigarenfabriek vestigde. Later verrees aan de Korte Havenstraat in Stratum een enorm fabrieksgebouw. Het fabriekscomplex stond afgebeeld op het briefhoofd van Van Abbe. In de toptijd - de jaren dertig van de vorige eeuw - werkten er 2500 mannen en vrouwen in de Brabantse en Belgische fabrieken van Van Abbe, waar sigaren met namen als Paladijn, Bertenja en Lovely werden gemaakt, allemaal ondermerken van Karel I, het seriemerk. Voor het merk Karel I verscheen op de dozen en de sigarenbandjes het portret van de Britse vorst. De kopie van het portret hangt nu in het hoofdkantoor in Valkenswaard van Swedish Match, de huidige eigenaar van Karel I. Het fabriekscomplex aan de Korte Havenstraat werd in 1971 door een brand verwoest, waarbij dertig miljoen sigaren in rook opgingen. Het familiebedrijf was twee jaar eerder verkocht. Van de eens zo machtige fabriek rest nu slechts een muur met gele tegels met daarop in zwarte kapitalen:

N.V. KAREL I SIGARENFABRIEK V/H H.J. V. ABBE

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Schets van Anton Pieck met de achterzijde van het café-restaurant en de vijver in de sprookjestuin van Alida Meulenbroeks waarin Pieck een fontein had bedacht. Ook de reeds aanwezige tuinbeelden van Alida krijgen een plekje in Piecks ontwerp (1957) | Beeldcollectie RHCe.
Het Holiday Inn hotel anno 1973. Op de achtergrond de St. Antoniuskerk die op dat moment wordt gesloopt. Het dak is al grotendeels ontmanteld. Foto: A. Hagen, Technische Dienst gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...