Wapen Gestel en Blaarthem

Wapen Gestel en Blaarthem

31 augustus 1818: “Zijnde een schild van lazuur, beladen met het beeld van St. Lambertus van goud.-”

Geschiedenis van het wapen
Vanaf 1344 treden schepenen van de bank van "Gestel" op, d.w.z. van de bank van Gestel, Strijp en Stratum. Een eigen schependomszegel is niet bekend. De drie genoemde dorpen zegelden in de 18de eeuw met het zegel van Woensel, dat zij hun dorps-, gemeente- of heerlijkheidszegel noemden. De oorzaak hiervoor is het feit, dat er sinds Prins Maurits (1618-1625) een gemeenschappelijk secretaris voor de stad Eindhoven, Woensel en de Prinsendorpen Gestel, Stratum en Strijp was aangesteld. Ten tijde van de Bataafse Republiek was een zegel met de Bataafse maagd voor Gestel, Stratum en Strijp in gebruik (1795-1805). Uit vermoedelijk het begin van de 19de eeuw dateert een stempel met het randschrift HET GEMEENTE BESTUUR VAN GESTEL waarin een wapenschild is opgenomen met een gekroonde leeuw, houdende in zijn rechterpoot een zwaard, in zijn linkerpoot een pijlenbundel. Dit is het wapen van de Staten-Generaal der Verenigde Nederlanden. De burgemeester nam in 1815 de vrijheid aan de gouverneur der provincie een nieuw wapen voor te stellen en wel een wapen met de beeltenis van de Heilige Lambert, patroonheilige van Gestel en Blaarthem. Bij Koninklijk Besluit van 31 augustus 1818 nr. 74 werd het wapen verleend. De kleuren zijn de rijkskleuren.

Wapen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 24011.
Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
J.Th.M. Melssen, De wapens van de voormalige gemeenten Gestel, Stratum en Strijp, ’t Gruun Buukske 17 (1988) 37-42.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
Gebied Strijp
Nieuwbouw in de Wezelstraat
Paasmis in de Heilig Hartkerk in de Veestraat. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...