Zeepfabriek De Lelie van C.J.E. Redelé, in de Tramstraat omstreeks 1930. Beeldcollectie RHCe.

Terug naar toen: zeepfabriek om zeep

Fabrique de Savons de Toilette fins – fondée en 1847 - C.J.E. Redelé;
De beste zeep, gegarandeerd vrij van zuren en andere chemicaliën voor de zachtste en meest delicate huid.

Die zeep kwam uit een stadje waar wel meer luxe artikelen het levenslicht zagen zoals sigaren, het fijnste linnen en zijden hoeden. En de fijnste zeep dus. En het stadje is natuurlijk Eindhoven.

Charles Redelé begon met zeep maken in de Kanaalstraat. Eind negentiende eeuw bouwde hij een nieuwe fabriek genaamd De Lelie langs de Dommeloever op de plek waar nu de Jan Linders supermarkt is gevestigd. De Lelie maakte verschillende soorten zeep, luxe geurige handzeep en scheerzeep maar ook blauwsel dat onder meer gebruikt werd voor het bleken van linnen dat op slechts luttele meters afstand plaatsvond zoals bij de linnenfabriek van Van den Briel en Verster in de Dommelstraat.

Het archief van Zeepfabriek Rédelé bevat twee handgeschreven recepten voor de productie van Traan- en Oliezeep. Het lezen en duiden ervan vergt enig puzzelwerk want een geoefend schrijver is de opsteller duidelijk niet. Punten en komma’s ontbreken bijvoorbeeld. Degene die het experiment niet schuwt kan in elk geval aan de slag met potas, soda, traan (walvisvet) of ander dierlijk vet, een grote ketel en hoog opgestookt vuur.

Het bedrijf was aanvankelijk op de export gericht wat onder meer blijkt uit ronkende reclameteksten voor Redelé’s transparante glycerinezeep in het Frans, Engels, Duits, Arabisch, Spaans, Chinees en Indonesisch. In november 1968 valt het doek voor de N.V. Zeep- en Parfumeriefabriek en worden bijna 30 personen, vooral jongedames, werkeloos.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Met het spoor en de tram
Jan Snijders
FC Knudde
Het Eindhovens kanaal in 1890
images/hourglass.png

ZOEKEN...