Sigarenmagazijn van Laarhoven aan de Bleekstraat

Stoppen met roken

Elk jaar wanneer de datum van 1 januari nadert vliegen de reclames voor stoppen met roken en allerhande hulpmiddeltjes ons om de oren. Op oudejaarsavond nemen velen zich (al dan niet weer) voor om te stoppen met deze ongezonde gewoonte. Maar voor hoe lang?

In 1981 was de Technische Hogeschool, nu de TU/e, het decor van een ongewoon anti-rookprotest. Aanstichter was het radioprogramma Villa VPRO dat een verslaggever naar de aula van de TH gestuurd had. Die verscheen daar tijdens de drukke lunchpauze, vergezeld van een groep mensen met transistorradio’s. De VPRO had eerder in de uitzending mensen opgeroepen om met een transistorradio naar ruimten te gaan waar veel gerookt werd, zoals dus de aula van de TH. 

Op een vooraf afgesproken tijdstip zetten ze de meegenomen radio’s op z’n hardst aan waarop een stevige anti-rooktirade van de VPRO door de aula klonk. In de TH ontstonden hevige, zeer emotionele discussies, vooral toen iemand met een antirookmasker ging rondlopen. Sommige aanwezigen staakten het roken, anderen staken juist demonstratief sigaretten op. Tegelijkertijd maakte een wetenschappelijk medewerker van de TH de resultaten bekend van een aantal metingen in Eindhovense gebouwen. De lucht op de afdeling beenbreuken van het Catharinaziekenhuis was 15 keer vuiler dan op plaatsen waar rokers geweerd werden. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Jongen met paling
Willy en Cees van Bladel
Sint Jozef aan de zijgevel van de Catharinakerk.
images/hourglass.png

ZOEKEN...