Een natuurkundelokaal in de school, kort na de ingebruikname in 1924 | beeldcollectie RHCe

Een ongelukkig huwelijk?

Catharina van Alexandrië, volgens overlevering gestorven rond 307, is beschermheilige van onder meer jonge ongehuwde meisjes, onderwijzers, scholieren, studenten, wetenschappers en van instituten als universiteiten, bibliotheken en meisjesscholen. Daarnaast is Katrien patrones van de hoofdkerk in Eindhoven en van het meisjeslyceum dat hier in 1918 officieel van start ging.

Georgius van Cappadocië, een tijdgenoot van Catharina, kennen we beter als Sint-Joris-met-de-Draak en is schutspatroon van zo’n beetje alles dat met het krijgsbedrijf te maken heeft; van wapenmakers tot soldaten en hun gevangenen. Maar ook van boeren, artiesten en ziekenhuizen. Sint Joris is patroon van de naar hem genoemde kerk in Stratum en sinds het schooljaar 1923-1924 van de jongensschool die samen met de meisjes van het Catharinalyceum werden ondergebracht in een nieuw gebouw aan de Elzentlaan. Joris en Katrien werden weliswaar in één gebouw ondergebracht, de bedoeling was wel dat de jongens strikt gescheiden bleven van de meisjes. De meisjes hadden toegang via de Jacob Catslaan/Jan Smitzlaan, de jongens via de Elzentlaan/Tollenslaan. Dwars over het schoolplein stond een grote muur. Van de leerlingen werd ook buiten de schoolmuren verwacht zich niet met de andere sekse op te houden. Zelfs broers en zussen moesten gescheiden van elkaar naar school en weer naar huis. God verhoede! Zogenaamde moderatoren hielden de pubers in de gaten. In 1956 scheidden de wegen van Katrien en Joris. De ‘Catharinetten’ verhuisden toen naar wat we nu kennen als het Van Maerlantlyceum.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
25 nell steiger
De Eindhovense vredesbeweging protesteerde fel tegen de komst van ‘overwinnaar’ generaal Norman Schwarzkopf, in december 1991 naar een symposium over internationaal management in het Evoluon.
De Bijenkorf en de in 2006 gesloopte honingraatwinkeltjes op het 18 Septemberplein, 1975. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...