Koningin Wilhelmina bezoekt in maart 1945 Eindhoven, hoofdstad van het bevrijde deel van Nederland. Foto A. van Beurden | beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: hoofdstad

Eindhoven leading in technology, Eindhoven hoofdstad van de kenniseconomie, kampioen patentaanvragen, Eindhoven designhoofdstad van Nederland, sporthoofdstad vanwege de kampioenschappen en Olympische medailles door de jaren heen.

Eindhoven grossiert in tal van titels. Rob van Gijzel, tot vorige week burgervader, liet geen gelegenheid voorbij gaan om te benadrukken hoe goed Eindhoven het doet. Nu lijkt het erop dat Den Haag goed naar hem heeft geluisterd en Eindhoven extra geld krijgt uit het Gemeentefonds. Eindelijk!

Hoe anders zou het zijn gegaan als de regering niet in Den Haag maar in Eindhoven gezeteld zou zijn. Stel je voor. Prinsjesdag, de derde dinsdag in september: het koninklijk paar, gezeten in de gouden koets trekt met gevolg over de Emmasingel, Keizersgracht en Strijp S,  of beter nog, ze doen de Lichtjesroute.

Velen weten dat Eindhoven op 18 september 1944 is bevrijd van het nazi-juk. Wat velen niet weten is dat Eindhoven de dag erna hoofdstad van Nederland werd, van het bevrijd gebied althans. Op die datum werd het Militair Gezag hier officieel gevestigd. Het MG was bedoeld als een soort voorpost die voorbereidingen treffen moest voor als de regering terugkeerde uit ballingschap. Het MG hield toezicht op het functioneren van openbare diensten, begon met de zuivering van het ambtenarencorps en zorgde onder meer voor de distributie van het door de geallieerden  aangevoerde voedsel. Het gaf ook een aanzet voor de wederopbouw van de economie. Zo werden spoorverbindingen snel hersteld om weer op grote schaal steenkool te kunnen vervoeren.

Eindhoven hoofdstad van Nederland, het klonk zo mooi maar het mocht niet duren…...

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bij het zien van deze foto zou men terug verlangen naar de tijd toen fietsen relatief veilig was.
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Maarten van der Weijden
images/hourglass.png

ZOEKEN...