Burgemeester Witte opent het nieuwe onderkomen aan de Roostenlaan in 1971. Hij wordt vergezeld door Kelderhuis en Schreuder van de gemeentepolitie. Fotograaf Noud Swinkels, Enface,  Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: vredelievend hulpmiddel

Deze maand, precies een halve eeuw geleden, in oktober 1966 dus, wachtte de Eindhovense gemeentepolitie een belangrijke gebeurtenis. Een jaar daarvoor had de gemeenteraad na veel wikken en wegen besloten om het korps uit te breiden met een nieuwe brigade.

Een nieuwe brigade betekent uiteraard nieuw personeel. Beoogd hoofd was brigadier Kelderhuis. Hij zou vier kersverse dienders gaan begeleiden en dat aantal zou in de volgende jaren uitgroeien tot elf. Alle elf behept met de kenmerken moedig, eerlijk, werkwillig, de conditie van een tienkamper en van het Gelderse type.

Pardon? Jazeker, het personeelsbestand van de Eindhovense gemeentepolitie werd namelijk uitgebreid met vier edele viervoeters, Gelderse paarden om precies te zijn. Ze wisselden na goedkeuring door een veearts voor tienduizend gulden van eigenaar. Onderdak kregen ze voorlopig in de Eindhovense manege. Later kregen ze een nieuw onderkomen aan de Roostenlaan.

Al lange tijd was in de gemeenteraad geijverd voor de oprichting van de bereden brigade. Het voordeel ervan werd groot geacht. Het was makkelijk patrouilleren in het buitengebied. Een beetje paard, zeker een Gelderlander, draait zijn hoeven niet om voor een slootje of hekje en in drukke situaties heeft de hoog gezeten agent een beter overzicht. Maar vooral het psychologisch effect werd van onschatbare waarde geacht: ‘Het grote publiek staat onwennig tegenover het paard dat door de motorisering uit het openbare leven is verdwenen. Daardoor boezemt het paard nog meer ontzag in, het is een vredelievend niet te onderschatten hulpmiddel’. Nou ja, hulpmiddel?

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het stamhuis aan de Fellenoord
DEN MEEST VERWENDEN ROOKER 0000948
Leerlingen van pensionaat Eikenburg
 Slagerij Blomhoff in de Vrijstraat omstreeks 1930.
images/hourglass.png

ZOEKEN...