Woonkamer met televisie van een gezin wonende aan de Heezerweg (1958). Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: televisie?

Terug naar toen: televisie?
De smartphone, de laptop, de tablet, de computer en o ja, ook nog de televisie. Een groot deel van de dag zitten we wel op een of ander scherm of schermpje te kijken. Om de actualiteit te volgen, want we willen niks missen van wat er om ons heen gebeurt. Of dat nu een finale van een wielerkoers is, de exit-poll van de Tweede Kamerverkiezingen of een filmpje van de eerste stapjes van een (klein)kind. We kunnen ons een leven zonder beeldscherm eigenlijk niet meer voorstellen.

In 1950, toen het leven nog sober en overzichtelijk was en men voor het zien van bewegend beeld naar de bioscoop moest, voerde onderzoeksbureau NIPO een enquête uit onder de Nederlandse bevolking. Het volgende werd voorgelegd: In Eindhoven is reeds een experimentele televisiezender en spoedig volgt er nog een in Hilversum. Bent u bereid om zeshonderd gulden neer te tellen voor een televisie om de uitzendingen te kunnen bekijken? 15 Procent zei beslist wel en maar liefst 75 procent antwoordde nee. De nee-zeggers vonden de aanschaf van een dergelijk toestel niet alleen te duur, er waren ook andere motieven zoals geen belangstelling. Wat je nooit gekend hebt kun je moeilijk missen. Het bezorgde ouders-kamp had ook een duidelijke mening; een dergelijk apparaat past niet in een druk gezin. Het is niet leuk in huis en zal bij de kinderen zorgen voor teveel afleiding bij het maken van huiswerk. Afgelopen week bleek uit een onderzoek dat bijna 90% van de ouders zich zorgen maakt over hun kroost omdat hun leven bijna volledig wordt beheerst door het beeldscherm.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Otman Bakkal
De Quay en Beel tijdens de annexatiebesprekingen van 1954.
Zittend Paula Coovels en staand in het midden Louise Coovels in hun bos in 1910.
De opening van het Diaconessenziekenhuis in 1940
images/hourglass.png

ZOEKEN...