De Hermanus Boexstraat eind jaren zestig. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen; Af

De Eindhovense winkelstraat verandert continu. Met name in de afgelopen jaren is het winkelaanbod ingrijpend veranderd. Een grote naam als V&D verdween na meer dan honderd jaar in Eindhoven aanwezig te zijn geweest. Modehuis Peeters daarentegen, ook in de Rechtestraat, houdt al meer dan een eeuw moedig stand. Nu wordt er ondanks de bouwvak weer veelvuldig gezaagd en getimmerd om plaats te bieden aan nieuwe winkels, -interieurs en -concepten. Is een winkelstraat dan nooit af?

In 1968 met de opening van twee ‘modieuze aanwinsten voor de stad’ gevestigd in de nieuwbouw aan de kop van de Hermanus Boexstraat, namelijk Peek & Cloppenburg en Gerzon, dacht burgemeester Witte althans van wel. Niemand minder dan de burgervader zelf, vergezeld door zijn echtgenote, kwam de twee zaken openen. Snel daarna stelde hij de Hermanus Boexstraat officieel open als verkeersvrije winkelpromenade. In zijn toespraak noemde hij de belangrijke transformatie die Eindhoven op dat moment doormaakt, namelijk van een industriële naar een meer dienstengerichte economie. Een winkel als Gerzon die behalve de betere dames-, heren-, en kinderkleding ook lederwaren, huishoudlinnen ook parfumerieën én een kopje koffie voor de clientèle in het assortiment had, was daarom een mooie nieuwe aanwinst. Peek & Cloppenburg, op dat moment al bijna zestig jaar in Eindhoven aanwezig, breidde op de nieuwe locatie uit met onder meer een eigen atelier voor maatwerk. Voor winkelwarenhuis Gerzon viel in 1973 het doek, voor Peek & Cloppenburg in 2001. Een speciale vermelding verdient Tenax lederwaren; al bijna negentig jaar aanwezig in Eindhoven en vanaf het prille begin in 1957 present op de Hermanus Boexstraat. Anno 2017 is het de enige oorspronkelijke winkel.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Er is geen foto voorhanden van de betonvaarders op de Karpendonkse Plas. Daarom een pittoresk plaatje van een wedstrijd op de Dommel in 1943. Fotograaf A.W. van de Kerkhof, beeldcollectie RHCe
Eindhovens Kanaal eind negentiende eeuw, op de achtergrond de Sint Catharinakerk. Fotograaf A. van Beurden, beeldcollectie RHCe.
toespraak Henri van Abbe
images/hourglass.png

ZOEKEN...