Foto: Dhr van der Linden, Eindhoven

Terug naar toen: Het eerste bevrijdingsfeest

18 September 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog maar enkele weken voorbij. Op 9 augustus was Japan onvoorwaardelijk gecapituleerd. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki waren de laatste oorlogshandelingen geweest.

In Eindhoven werden rond die tijd voorbereidingen getroffen voor de eerste bevrijdingsherdenking. Zo werd de nog immer zwaar gehavende binnenstad feestelijk versierd. Publieke gebouwen zoals het station, het stadhuis en de Paterskerk werden elektrisch ‘geïllumineerd’. Winkeliers deden hun best om de etalages zo mooi mogelijk op te fleuren met vlaggetjes van de geallieerde troepen. Op 17 september vonden in diverse Eindhovense kerken dankvieringen plaats gevolgd door fakkeloptochten en tal van feestelijkheden. De volgende dag vond de eerste officiële herdenking plaats onder leiding van burgemeester Anton Verdijk, in het bijzijn van tal van hoogwaardigheidsbekleders waaronder veel hooggeplaatste militairen. Op de Algemene Begraafplaats de Oude Toren in Woensel legden ze bij wijze van eerbetoon aan de gevallenen bloemstukken en kransen neer. De Eindhovense buurten waren die dag het toneel van een groot kinderfeest. Buurtverenigingen hadden straten met vlaggetjes, slingers en groene takken versierd en organiseerden kinderoptochten compleet met praalwagentjes, poppenkastvoorstellingen, zakloop-  en straattekenwedstrijden. Rondtrekkende muziekverenigingen zorgden op steeds wisselende plekken voor een vrolijke noot. Ook in Philipsdorp werd de bevrijding volop gevierd getuige bijgevoegde foto die is genomen op de speelplaats van de lagere school. Op de achtergrond is het Philips Ontspanningsgebouw zichtbaar. Het lijkt erop dat ze hebben meegedaan of nog gaan meedoen aan een van de vele kinderoptochten getuige de uitdossing en de versierde fietsjes en kinderwagens. In de daarop volgende jaren zouden de festiviteiten rondom de bevrijdingsherdenking alleen maar grotere vormen aannemen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bus ramt gevel van café het Kruispunt. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
Joeri de Groot
Burgemeester Kolfschoten wordt rondgeleid door museumdirecteur Van Poppel. Foto: F. van Mierlo, Foto Visie uit de beeldcollectie van het RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...