PSV-zwemploeg (estafette)

Marcel Wouda, de eerste wereldkampioen

Tilburger Marcel Wouda (geboren op 23 januari 1972) groeide op in Uden, waar hij zich op jonge leeftijd aansloot bij zwemvereniging Zeester Meerval.

Als lid van PSV nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Hier was hij, te midden van acht vrouwen onder wie Inge de Bruijn, de enige man binnen de Nederlandse zwemploeg. Het toernooi eindigde in een deceptie, zowel voor Wouda als voor zijn vrouwelijke ploeggenoten. Marcel wist zich voor geen enkele finale te plaatsen.

Marcel Wouda nam de wijk naar de Verenigde Staten, waar hij ging zwemmen voor The University of Michigan in Ann Arbor. Na twee jaar keerde hij terug naar Nederland en sloot zich weer aan bij PSV in Eindhoven. Onder de hoede van trainer Jacco Verhaeren bloeide hij op en kwam hij tot zijn beste prestaties: Europese titels op de wisselsag zowel korte als langebaan en als hoogtepunt de wereldtitel op de 200 m wisselslag in 1998 in Perth. Daarmee was hij de eerste en vooralsnog enige Nederlandse mannelijke wereldkampioen bij het zwemmen. Zelfs Pieter van den Hoogenband is in zijn imposante carrière nooit wereldkampioen geweest. 

In 1997 verbeterde Marcel tweemaal het wereldrecord op de 200 m wisselsag korte baan en werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.

Bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney maakte hij deel uit van de estafetteploeg die op de 4x200 meter vrije slag de bronzen medaille won. Het team behaalde bovendien de vierde plaats tijdens de 4x100 m wisselslag estafette. 

In december 2000 nam Wouda afscheid van de topsport. Een half  jaar later verscheen ‘De macht van Water' van NRC -journalist Mark Hoogstad. Het boek beschrijft aan de hand van de grillige loopbaan van Wouda de wederopstanding van het Nederlandse zwemmen en gaat gedetailleerd in op de flinterdunne scheidslijnen tussen winst en verlies in de topsport.

Marcel Wouda is sinds 2003 in dienst bij de Nederlandse zwembond. Tot 2006 was hij jeugdbondscoach en begeleidde onder andere Ranomi Kromowidjojo naar medailles bij de Europese Jeugdkampioenschappen. Sinds 2006 is Wouda actief binnen het Nationaal Zwemcentrum Eindhoven (NZE). Daar coachte hij onder anderen Maarten van der Weijden naar Olympisch goud bij de 25 km openwaterzwemmen in Beijing 2008.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Dame wisselde haar betonkleur overigens pas in 1953 in voor stralend wit.
Kinderen in beeld (3)
Wonderland Eindhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...