Een verdwaalde V-1 verwoest een gedeelte van de Kruisstraat en de Gildelaan op 16 december 1944. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen; Zwarte zaterdag

Woensdag 6 december wordt bij het Oystermonument het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942 herdacht. De Britse luchtmacht kwam met 91 bommenwerpers naar Eindhoven gevlogen om de Philipsfabrieken te bombarderen. De afloop is genoegzaam bekend. Ook de binnenstad werd vol geraakt met vele doden en verwoestingen tot gevolg. Terwijl deze dramatische gebeurtenis telkens aandacht krijgt is die er voor een andere merkwaardig genoeg niet, althans nauwelijks. Tot nu dan.

December 1944: Eindhoven had inmiddels alweer een paar maanden van de vrijheid mogen proeven, maar de situatie was nog verre van florissant. De schaarste was nu zelfs groter dan tijdens de oorlog. Dus het was sappelen. Ondertussen ging de oorlog door. Bij onze zuiderburen was het Ardennen-offensief gaande en bleef Hitler Londen bestoken met de V-1. Onderweg naar Londen kruiste menig V-1 het Eindhovense luchtruim met een gemiddelde snelheid van 540 km. per uur daarbij een sinister fluitend geluid makend. Hield dat op dan was het foute boel, dan viel de bom naar beneden. En dit gebeurde rond de klok van 18.00 uur op zaterdag 16 december. Een V-1 viel voortijdig stil en stortte neer in Woensel, op de Kruisstraat ter hoogte van de Gildelaan. Meteen was er blinde paniek, mensen zochten bijgestaan door leden van het Rode Kruis, de Luchtbeschermingsdienst, brandweer en politie naar mensen onder het puin. De vliegende bom had haar reputatie eer aan gedaan. Er waren zestien doden en ruim zestig gewonden, waaronder een aantal zeer zwaar gewonden. Vijftien huizen waren compleet verwoest en vele andere woningen in de omgeving hadden schade aan dak en ramen. 16 december 1944, een inktzwarte zaterdag voor Woensel.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Roefseweg 1
Vier panden in de Veestraat die in 1897 zijn afgebroken. Tekenaar A. Sassen.
Eenmaal getrouwd werd van de vrouw verwacht dat ze voor het huishouden zorgde. Uit werken was uit den boze. Collectie RHCe, beeldbanknummer 32124.
Heen en weer, heen en weer
images/hourglass.png

ZOEKEN...