De ongezonde woning

De ongezonde woning

Een niet onbelangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid is goede huisvesting. Daar ontbrak het in Eindhoven nogal eens aan. Vooral in het oude gedeelte waren begin twintigste eeuw de woonomstandigheden ronduit erbarmelijk te noemen. Zo slecht dat de Gezondheidscommissie het noodzakelijk vond een onderzoek te laten uitvoeren. 

De situatie op de Kleine Berg, een straatje dat nu vooral bekend is als een gezellig uitgaans- en winkelstraatje, was exemplarisch. De muren van de woningen waren slecht en uitgezakt. Er was geen schoon drinkwater, de toiletten zeer primitief en de omgeving vervuild. Afvoer van vuil water was onmogelijk, de kozijnen van deuren en vensters lieten los en ramen waren kapot. Bovendien waren de woningen besmet met ongedierte.  De woningen aan de Kleine Berg, maar ook aan de Grote Berg, Fellenoord, Achterstraat, Begijnhof, Plekhoek en Heilige Geeststraat moesten vanwege het dreigende gevaar voor de volksgezondheid gesloopt worden. 

Eindhoven en de omliggende dorpen konden door de onstuimige groei van Philips alleen maar meer nieuwe inwoners verwelkomen, dus er was een chronisch woningtekort. Onbewoonbaar verklaringen werden door de gemeente maar mondjesmaat verstrekt, immers beter een slechte woning dan geen woning. Gesloopt werd er daarom weinig. De situatie verbeterde pas echt toen woningbouwverenigingen op grote schaal goedkope arbeiderswoningen gingen bouwen.

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een net in de echt verbonden koppel start de huwelijksreis met een helikoptervlucht. Fotocollectie Frans van Mierlo, FotoVisie | Beeldcollectie RHCe
Het Holiday Inn hotel anno 1973. Op de achtergrond de St. Antoniuskerk die op dat moment wordt gesloopt. Het dak is al grotendeels ontmanteld. Foto: A. Hagen, Technische Dienst gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe
Sloop van langgevelhuizen aan de Boschdijk, begin jaren zeventig. | Beeldcollectie RHCe
Het gezin van Driek de Veldwachter in 1912
images/hourglass.png

ZOEKEN...