Carnavalsoptocht van 1963

Het eerste stadscarnaval in 1963

Tot 1963 kende Helmond nog geen carnavalsfeest dat de hele stad besloeg. Iedere buurt vierde haar eigen carnaval, compleet met eventuele optocht. En iedere carnavalsvereniging had haar eigen prins met raad van elf, die ieder zijn eigen thuishonk had in een van de horecagelegenheden in de stad. Dat laatste is nog steeds zo, maar een deel van de activiteiten zijn nu gericht op de hele stad.

Het eerste stadscarnaval werd op zaterdag 23 februari 1963 geopend op de Markt door de onthulling van het symbool van de Helmondse carnaval de zittende kat met de fles. Op zondag hadden er drie evenementen plaats. ’s Morgens bezocht Prins Huub I van de Keiebijters met zijn Raad van Elf het Lambertusziekenhuis waar onder begeleiding van de hofkapel de kinderafdeling werd bezocht. Dat enkele kinderen nog niet gewend waren aan het fenomeen carnaval blijkt wel uit het feit dat een van de kinderen bij de ontvangst van een zakje snoepgoed zei: “Dank U wel Sinterklaas”. Na een rondgang door het hele ziekenhuis, begaf de prins zich met gevolg naar de stad om de grote jeugdoptocht te bekijken. ’s Avonds hielden de Keiebijters een receptie in hotel Westende. 

Uit de lijst van deelnemers aan de optocht komt nog naar voren dat het carnaval in Helmond eerder per wijk of per club gevierd werd. Onder de deelnemers zijn bijvoorbeeld voetbalvereniging Haagse Boys, Meisjesclub Binderen, wielrennersclub Achteruit, Noord- en Zuid-Koninginnewal, Helmond West. Daarnaast zijn ook carnavalsverenigingen vertegenwoordigd, zoals De Lummels en De Fles, buiten een groot aantal ongeorganiseerde deelnemers. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Koninginnedag in Augustus 0004944
School Kerstroosplein
Jeannette van Ravenstijn
De keldergewelven in het kasteel van Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...