Drankweer

Drankbestrijding

In het begin van de twintigste eeuw had in Helmond de drankbestrijding een hoge prioriteit. Dit was voor een groot deel te danken aan de Kapucijner pater Ildefonsus, die niet alleen in Helmond, maar ook landelijk actief was met de uitgave van “Het blauwe sein”, het blad van de “Nationale R.K. Vereeniging van geheelonthouders onder Nederlandsch spoor- en tramwegpersoneel”. Pater Ildefonsus werd geboren op 3 september 1875 te Gouda als Gerardus Kraan. Op 17-jarige leeftijd trad hij in bij de Kapucijnen en zeven jaar later werd hij tot priester gewijd. Hij overleed in 1930.

 

Het Kruisverbond was de door de Kapucijnen geleide vereniging die geheelonthouding propageerde. Deze overvleugelde de St. Paulusvereniging die niet naar geheelonthouding, maar naar matiging streefde. In 1913 gingen de beide verenigingen op in het Kruisverbond R.K. Drankweer. Op landelijk niveau was deze vereniging aangesloten bij Sobrietas. Dat was ook de naam van het verenigingsgebouw in de Beelsstraat. Het was niet voldoende om te trachten de mensen uit de kroeg te houden. Men moest een alternatief bieden voor de gezelligheid die men aan de bar vond. Er zijn prachtige foto’s van mannen die onder het genot van een glaasje melk in het Sobrietasgebouw aan het kaarten zijn. Vanuit de Drankweer zijn diverse verenigingen ontstaan, die de leden gezelligheid en activiteit boden. Een daarvan is Tot Onderling Vermaak. Dit T.O.V. maakte muziek en gaf ook toneeluitvoeringen. Op de foto staan een aantal leden waarvan vier met een ukelele bij een manifestatie van de Drankweer. De kar op de achtergrond heeft een duidelijke boodschap. De drankbestrijding ontkurkt de jeneverfles waarop armoede, misdaad, huiselijk leed en goddeloosheid wegvloeien. Bij de ingang van de tent staat pater Ildefonsus. De foto dateert van het eind van de jaren twintig.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ondanks een intensieve reclamecampagne waarin jonge dynamische mensen figureerden bleef het tobben met het imago van de DAF personenwagen.
Woonwagenkamp de Zwaaikom
De kantine van het Philips Recreatiecentrum te Someren in 1950.
images/hourglass.png

ZOEKEN...