bestuur Thalia

Toneeltraditie

Wist U dat Helmond een rijke toneeltraditie kent? Veel verenigingen ontstonden aan het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.

Ook het nog steeds bestaande Sint Genesius stamt uit die tijd. Deze vereniging werd in januari 1899 opgericht door leden van de Sint Josephs Jongelingenvereniging, een roomskatholieke vereniging voor jonge mannen van 15 jaar en ouder. En dat was ook een kenmerk van de toneelverenigingen. Vele onstonden als nevenactivitieit van andere verenigingen, instellingen en bedrijven. En het gold ook niet alleen maar voor toneel. Ook sport- en muziekverengingen ontstonden vaak als nevenactiviteit.

 Over de Helmondse toneelverenigingen heeft Frans Steegmans in 1979 een handzaam naslagwerk geschreven, genaamd “Het puike van het puike”. In dat boek zijn toneelverenigingen opgenomen vanaf 1880. Bij die vroege verenigingen zijn vaak gezelschappen met prachtige namen. Eén van de mooiste is  “Boompjes wintervermaak”, dat al in 1880 bestaat. Deze naam maakt ook meteen duidelijk dat het toneel in die tijd iets was om de lange winteravonden gezellig door te komen. Uit die periode zijn er ook verenigingen met klassieke namen, zoals Apollo en Thalia. Maar er waren er ook die zeer hoogdravende namen hadden. Wat vindt U van het toneelgezelschap Door Eendracht saâm verbonden, dat rond 1900 in Helmond bestond?

 Binnen de vakbeweging ontstonden ook veel toneelgezelschappen, die in het verenigingsgebouw voorstellingen gaven. Vaak waren die optredens slechts voor de eigen leden tijdens feestavonden, zoals die van de toneelafdeling van de R.K. Meisjesbond Sint Lidwina. O.N.A. (Ontspanning na Arbeid), dat voortkwam uit de R.K. Werkliedenvereniging trad voor een veel ruimer publiek op.

Op de bovenstaande foto zit het bestuur van toneelvereniging Thalia in 1895 voor het gloednieuwe toneelgordijn. Op de onderstaande foto is toneelvereniging Ons Genoegen te zien na uitvoering van een stuk over Romeinen. 

upload/verhalenbank_poost/2008-week16b.klein_.jpg

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bidprentje met afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Scherpenheuvel uit 1850.
De Catharinakerk medio jaren zeventig. Ook dan staat de kerk weer langere tijd in de steigers. Van de klokken zijn geen foto’s beschikbaar. Fotograaf Jan Bijvank. Beeldcollectie RHCe
Eindhovenaren staan klaar voor emigratie naar Australië op 24 januari 1952. Bijna een maand later, op 20 maart kwam de Australische kust in zicht. Fotograaf F. van Mierlo, FotoVisie | Beeldcollectie RHCe
Brand Karel I
images/hourglass.png

ZOEKEN...